ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

În perioda 6-7 februarie a.c., în intervalul orar 06.00 – 22.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Vaslui au acționat preventiv-reactiv pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier și prevenirii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților au fost verificate peste 95 de vehicule și legitimate peste 115 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 19 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.300 lei.

Dintre acestea, 15 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 2 permise de conducere.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: conducerea sub influența alcoolului și circulația pe sensul opus.

 Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a două infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Exemplificăm :

În data de 7 februarie a.c., ora 13:50, polițiștii Biroului Rutier Vaslui împreună cu polițiști din cadrul Poliției Locale Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Plopilor, din municipiul Vaslui, au procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire, prin folosirea semnalelor luminoase și sonore ale autospecialei de poliție, față de un un autoturism înmatriculat în județul Bacău, care se deplasa pe direcția Bălteni – Vaslui. 

Acesta nu s-a conformat, continuându-și deplasarea, încercând să se sustragă activității de control. S-a procedat la urmărirea autoturismului, reușindu-se interceptarea acestuia, după parcurgerea unei distanțe de aproximativ 100 de metri, după ce șoferul a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și s-a oprit într-o rigolă.

Totodată, a încercat să-și asigure scăparea, prin fugă, însă a fost urmărit și interceptat de polițiști, în apropiere, fiind condus la sediul Poliției Municipiului Vaslui pentru cercetări.

Procedând la legitimarea și identificarea acestuia, s-a stabilit că bărbatul de 22 de ani, din municipiul Vaslui, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.        

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

**

În data de 7 februarie a.c., ora 16:10, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul județean DJ245A, în localitatea Fundu Văii, comuna Lipovăț, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de un bărbat de 32 de ani, din aceeași localitate.

Fiindcă bărbatul emana halenă alcoolică, i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest însă nu s-a reușit testarea acestuia. Fiind condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, acesta a refuzat să se supună prelevării de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.