Țară, țară, vrem Centru Cultural la Vaslui!

Am vrea să știm și noi dacă la ceea ce se va chema Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir” Vaslui este ghinion sau incompetență. Consilierii județeni sunt chemați astăzi să discute încă o dată devizul general de lucrări, așa cum li se tot pune în față de vreo trei ani încoace. Problema se află în curtea biroului de coordonare a proiectelor din cadrul Consiliul Județean Vaslui, unde funcționarii sunt orice, mai puțin pregătiți să ducă în spate treaba asta, altfel nu ne putem explica de ce sunt „pescuite” să lucreze numai firme falimentare.

Fosta Casă a Armatei Vaslui trebuie să se înarmeze cu răbdare, în ceea ce va intra în istorie ca unul dintre cele mai ghinioniste proiecte ale județului: Centrul Cultural Județean „Dimitrie Cantemir”. De câțiva ani, autoritățile județene se chinuie să-l scoată la capăt, dar contractarea firmelor de construcții cu adevărat serioase nu reușește. Ce ne interesează pe noi sunt cei care trag puiul de somn pe proiectul ăsta: sunt incompetenți – ceea ce ar fi normal pentru niște funcționari – sau au fost puși. Altfel nu se poate explica de ce sunt pripășite în ograda Consiliului Județean Vaslui numai firme falimentare. Sau, dacă firmele au devenit între timp falimentare, de ce s-a tărăgănat atât de mult rezilierea contractelor.

Astfel, la începutul proiectului, cu insolvența legată de gard, în 2017, SC Corevas SA, firmă din Vaslui, a aruncat prosopul după niciun an de la semnarea contractelor. Autoritățile județene au aruncat și ele alți bani pentru refacerea documentației, a expertizei, plonjând apoi în brațele unei alte licitații publice, care avea să aducă altă mândră ruptă în dos cu procese gârlă de insolvență: SC Nortek Trust SA Bacău.

Moartea citește ziarul, dar și proiectele Consiliului Județean Vaslui

Și acum vă lăsăm să vă faceți o cruce și să citiți cele ce urmează și apoi să scuipați în sân.  Firma Nortek Trust SA, în anii săi de glorie, adică anii 2000, era una care își respecta contractele și chiar executa lucrări de calitate. Până în 2017 a fost controlată de Răzvan Răduinea, un băiat superdescurcăreț, dar și vicepreședintele Organizației Municipale PNL Bacău. El era prieten bun nu numai cu liberalii, dar și cu pesediștii vecini de județ sau aiurea.

Așa se face că, în anii de glorie 2016-2017, Răzvan Răduinea a finalizat construcția unui Centru Logistic la Roman – un proiect de 30.000 de metri pătrați predat apoi belgienilor de la WDP, a construi magazine Penny în Bacău, Oravița, București, apoi le-a luat la rând pe alea de la Kaufland și Profi. Construind la foc automat, Nortek Trust SA a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 17 milioane de euro și un profit de 1 milion de euro! Bucuros de reușită, Răzvan Răduinea își ia concediu, se urcă pe bicicletă și moare într-un groaznic accident lângă Brașov la numai 42 de ani.

Evident, Centrul Cultural Vaslui era preluat proaspăt de la încurcata Corevas SA. Încurcate au fost lucrurile și când Cosmin Grigore, noul administrator al firmei băcăoane, a preluat frâiele conducerii firmei. Datoriile Nortek Trust se ridicau la cifra de 26,5 milioane de lei și nu prea a mai găsit bani să plătească. Așa că a urmat tăvălugul proceselor, a insolvenței, timp în care statuia lui Dimitrie Cantemir din fața fostei Case a ”Armății” (exprimare voit vasluiană) a continuat să aștepte un sediu în spate și să-și strângă la piept sabia-falus. Autoritățile județene vasluiene s-au săturat să citească articolele din presă despre întârzierile la proiect și au reziliat contractul cu Nordek Trust SA, însă abia anul trecut!

Cam pe aici ne aflăm acum, adică nu s-au făcut decât pași pe hârtie. Consilierii județeni sunt chemați, astăzi, la ora 13.00 să aprobe din nou un deviz general de lucrări, finanțarea de la bugetul de stat ridicându-se la peste 20 de milioane de lei, din care contribuția de la bugetul local este de aproape 500.000 de lei, proiectul derulându-se prin PNDL 1. În condițiile în care proiectul trebuia finalizat în 2018, suntem de părere că ar fi nimerită, din partea consilierilor județeni, ridicarea problemei pierderilor financiare cauzate de întârzieri și instituirea unui control mai drastic al firmei care va câștiga licitația în viitorul apropiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.