O altă față a ministrului Monica Anisie, în afară de cea de om căruia îi scapă prostiile pe gură, este puternicul „spate” politic liberal pe care îl are. Cu ajutorul său, ministrul Educației a înființat imediat după alegerile parlamentare „Comisia pentru acordarea avizului Ministerului Educației și cercetării care să certifice necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activităților didactice”, mai pe scurt – CAAMECCNAGSDCSSAD (vă puteți juca cum doriți cu literele, nu se supără nimeni), cu variantele „Comisia de avizat WC-uri” și, în spiritul pamfletului, „Comisia de Rahat”. La fel se joacă, dar nu cu literele, ci cu salarii substanțiale, șase personaje numite în respectiva comisie, care țin la coadă spre avizare zeci de primării din județul Vaslui, cu totul vreo 140 de școli din întrega țară care dețin proiecte pentru construcția de toalete.
Personajele care au o viață frumoasă de trăit în respectiva comisie și multe conturi de umflat sunt: Sorin Decă – secretar general adjunct în cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Roxana Ilie – consilier Direcția Genrală de Investiții MEC, Silviu Paragină – inspector MEC, Diana Alina Roșu – șef serviciu juridic, Cristinel Tudor Radu – consilier Direcția Generală de Învățământ Preuniversitar, Gabriela Alina Savu – secretarul comisiei.
Ce face comisia, cum se eliberează avizele pentru toalete și cine le cere
Înființată prin ordin al ministrului Educației, comisia emite avize pentru amplasarea de toalete mobile de tip container care sunt așezate în curtea școlilor unde nu există grup sanitar interior și care nu sunt racordate la rețeaua de apă potabilă și canalizare. Avizele sunt prevăzut într-un ghid al solicitantului pentru programul lansat de MEC în data de 20 octombrie anul acesta, adică un calup de 16 documente stufoase. Cum să mai spui că primarii de comune chiar nu fac nimic toată ziua?!… Patru ghiduri din astea la tot atâtea ministere și ți-a trecut săptămâna de muncă. În ghidul MEC unitățile de învățămând preuniversitar care nu dispun de acces la rețeaua de apă curentă și canalizare sunt clasificate ca unități expuse cu un risc ridicat de răspândire a virusului SARS- COV-2, localizate în regiuni mai puțin dezvoltate economic.
Unitățile administrativ-teritoriale, adică primăriile, pot primi fonduri europene pentru achiziționarea de toalete și amplasarea lor în școli, dacă obțin avizul comisiei respective și dacă nu au beneficiat în decursul anilor de fonduri pentru achiziționarea de toalete. Zeci de primării din Vaslui au încropit la repezeală dosarele de eligibilitate (cerere, declarații pe propria răspundere, referat și un acord) și le-au trimis la MEC săptămânile trecute.
În paralel, ministerul a realizat un inventar național al școlilor din învățământul preuniversitar, unde a reieșit că 33% din unitățile de învățământ nu au autorizație sanitară, 22% nu au surse de apă și 35% nu au toalete interioare. Deci, să tot eliberezi avize! Dacă aveți curiozitatea, puteți vedea pe site-ul MEC lista cu școlile din județul Vaslui care cer finanțare pentru amplasarea de toalete. Noi spicuim la întâmplare: Școala Gimnazială nr. 1 din satul Ibănești, comuna Ibănești; Școala Gimnazială „Veniamin Costachi”, sat Roșiești, comuna Roșiești; Școala Gimnazială „Nicolae Lupu”, sat Arsura, comuna Arsura; Grădinița cu program normal, sat Rafaila, comuna Rafaila; Școala Gimnazială „Emil Juvara”, sat Sărățel-Murgeni, orașul Murgeni, și multe altele.