A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ …
… O POVESTE COMUNĂ, a unor oameni atașați de valorile orașului lor, care timp de 10 ani au dezvoltat împreună proiecte cultural-educațioanale și care, pentru o reprezentare unitară a intereselor și abilităților lor, s-au constituit ca și ONG în anul 2018, sub egida Asociației Culturale ArtEst.
Și-au construit pas cu pas calea, împlinindu-și marea lor familie prin evenimente care să-i reprezinte: ateliere de meșteșuguri tradiționale pentru artizanii locali, activități cu caracter educativ pentru elevii vasluieni pe perioada vacanțelor de vară (Biblioteca de vacanță), expoziții cu vânzare și târguri tradiționale locale, cu ocazia Dragobetelui, Mărțișorului, Sărbătorilor Pascale, Sărbătorilor de Iarnă.
Astfel s-au regăsit ACUM ca și membri ai echipei de implementare a proiectului HUB VERDE PENTRU LICEUL EMIL RACOVIȚĂ, motivați fiind odată în plus de principiile directoare ale Programului de finanțare Fondul pentru un viitor mai bun în comunități – activarea de soluții locale pentru educație și mediu, prin cooptarea celor cu idei pentru dezvoltarea unui climat favorabil educației alternative, prin artă, pentru asigurarea unui mediu nepoluat, optim petrecerii unui timp de calitate în natură.
POVESTEA LOR din proiect?
Spațiul verde din curtea Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui va fi reamenajat așa după cum elevii l-ar visa, cu implicarea directă a acestora. Grădina liceului, în suprafață de 1100 mp. va fi reamenajată și decorată cu obiecte meșteșugite de către aceștia din materiale reciclabile, care dacă ar fi aruncate ar polua mediul. Obiectele de grădină vor fi confecționate de către elevi sub coordonarea meșterilor – membri ai Asociației ArtEst. Spațiul verde al grădinii va fi reamenajat în mod profesionist, cu sprijinul TeoGarden Design, firmă de profil în domeniu.
Finalitatea proiectului va viza transformarea unui spațiu comun, puțin atractiv, dar generos, într-unul în care arta să bucure pe cei care vor petrece timp aici, urmărindu-se obiectivele:
- amenajarea unui spațiu verde deosebit pentru liceu și comunitate, unde elevii să petreacă timp de calitate, îndeosebi să desfășoare ore în aer liber, cercuri de lectură, ateliere de creație sau dezbateri
- cultivarea conștiinței ecologice în rândul beneficiarilor
- schimbarea mentalităților și educația prin artă
- creșterea gradului de atractivitate în rândul elevilor vasluieni pentru Liceul Teoretic ”Emil Racoviță”, care oferă un mediu educațional performant, dovedit prin rezultatele obținute în ultimii ani la competițiile naționale și internaționale
- educație alternativă pentru elevi, promovând modalități practice de protejare a mediului și asigurând condiții corespunzătoare pentru petrecerea unui timp de calitate la școală
- crearea unei componente de continuitate a proiectului, introducând ca activitate prestabilită în calendarul anual al activităților curriculare și extra-curriculare, a cel puțin unui atelier de creație în parteneriat cu Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” și Asociația Culturală ArtEst Vaslui.
FINALUL FERICIT AL POVEȘTII LOR?
-un spațiu verde de 1100 metri pătrați reamenajat, echipat cu mobilier și decorațiuni de grădină confecționate din materiale reciclabile, un ”perete” verde în zona de grădină care se învecinează cu o stradă intens circulată. Spațiul verde astfel reamenajat va avea impact benefic asupra calității aerului și va reduce fonic zgomotul creat de către autovehiculele care tranzitează zona.
-un număr de 225 elevi implicați în activități de educație alternativă, prin artă, participând activ la confecționarea decorațiunilor de gradină din materiale reciclabile
-un număr de 902 elevi ai Liceului Teoretic ” Emil Racoviță” Vaslui, care se vor bucura de un spațiu verde ce va răspunde nevoilor lor și unde își vor putea petrece timp de calitate în pauze sau organiza activități școlare și extrașcolare
-un număr de 5 meșteri populari care își vor promova abilitățile și vor instrui elevii Liceului Teoretic ” Emil Racoviță” Vaslui
-un număr de 10 profesori voluntari implicați în implementarea proiectului
– 21 ateliere de lucru derulate de către meșterii populari ai Asociației ArtEst pentru elevii școlii, promovându-se educația alternativă prin artă
– 4 activități culturale organizate în cadrul proiectului, cu vizibilitate asigurată de către partenerii media cooptați
– 1 asociație culturală implicată, care își va promova, în cadrul acestui proiect, membrii și activitățile specifice
-un exemplu de bună practică pentru elevii vasluieni, care se vor bucura de un spațiu reprezentativ pentru ei și pentru școlile locale (acestea pot implementa idei asemănătoare)
–dezvoltarea spiritului de echipă și a conceptului de voluntariat în rândul elevilor vasluieni
-creșterea gradului de atractivitate pentru Liceul Teoretic ” Emil Racoviță” Vaslui, prin oferirea viitorilor săi elevi a unor condiții îmbunătățite de școlarizare
-un exemplu de educație alternativă sănătoasă pentru curricula Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, cu aplicabilitate și la nivelul altor unități de învățământ
–implicarea mediului privat vasluian în oferirea de soluții la problemele locale, cu beneficii pentru toți cei cooptați în implementarea proiectului
–promovarea ONG-urilor care dezvoltă forme de educație alternativă, prin artă
–identificarea și implementarea de soluții locale la probleme locale, prin cooptarea cât mai multor reprezentați ai comunității vasluiene în punerea în practică a ideilor proiectului
GÂNDURI ALE ECHIPEI DE PROIECT
Prof. Alina Filip, Jrs. Luncanu Cătălin Costel, Ec. Ramona Ailioaiei
Pentru că ne-am dorit din tot sufletul valorificarea locurilor frumoase de la noi și recunoașterea potențialului oamenilor de excepție din oraș, am căutat o vreme echipe descrise de profesionalism, permanentă disponibilitate pentru atingerea unor ținte ambițioase și dorință de implicare directă în soluționarea unor probleme comune oricărei comuntăți. Și căutările noastre nu au fost în zadar.
ASTĂZI am câștigat încrederea finanțatorilor ideilor noastre și vom oferi un curcubeu unuia dintre liceele vasluiene.
MÂINE suntem convinși că ni se vor alătura tot mai mulți cutezanți ca și noi, iar gândurile noastre bune vor continua să ne coloreze orașul în cel mai frumos pastel.
Pentru ACUM, ținem să mulțumim:
- Federației Fundațiile Comunitare din România și Lidl România, pentru finanțarea proiectului nostru
- FUNDAȚIEI COMUNITARE IAȘI, pentru jurizarea obiectivă și consultanța profesionistă
- TEO GARDEN DESING, pentru grădina de vis
- Liceului EMIL RACOVIȚĂ, gazdă perfectă pentru un astfel de proiect inedit
- Lui Ciprian Hordilă, mereu trup și suflet alături de noi
- Pixelart, pentru materialele publicitare inspirate
Descriere organizație și fond de finanțare
Fundaţia Comunitară Iaşi îşi propune să aducă împreună oamenii care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficial întregii comunităţi, pentru transformarea într-un oraş în care să fim mândri că locuim.
Scopul Fundaţiei Comunitare Iaşi este construirea într-o manieră durabilă a unui viitor mai bun al Iașului și al întregii regiuni, prin încurajarea bucuriei actului de a dona. Administrând profesionist şi transparent donaţiile primite de la ieșeni, Fundația Comunitară Iași se asigură de îndeplinirea obiectivelor donatorilor, oferind astfel membrilor comunităţii oportunităţi concrete de a participa, de a cataliza cele mai bune idei şi de a sprijini programe de calitate.
Cu sprijinul financiar al Lidl România și alături de Federația Fundațiile Comunitare din România, anula cesta Fundația Comunitară Iași investește în comunitatea Vaslui prin oferirea a 9 micro-granturi în cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun încomunități”.
La nivel național, inițiativa este coordonată de Federația Fundațiile Comunitare din România, finanțată de Lidl și implementată prin fundațiile comunitare din 6 orașe din țară, cu o valoare totală de 1.425.000 lei.
La nivel local, programul este implementat prin Fundaţia Comunitară Iaşi, iar suma de 237.500 de lei alocată este investită în proiecte ce se adresează nevoilor educaţionale din comunitatea vasluiană.
GÂNDURI ALE ECHIPEI DE FOND
- Ciprian-Mihai Păiuș,
Președinte Federația Fundațiile Comunitare din România și Director Executiv Fundația Comunitară Iași
Credem că puterea unei comunități este dată de forţa legăturilor sociale specifice grupurilor mici, dar implicate în viața cetății. Încrederea socială se construiește prin acţiuni directe, care produc efecte observabile, iar aceste iniţiative care sunt generate de comunitate pentru comunitate pot, în timp, consolida încrederea de care comunitățile au nevoie pentru a se dezvolta.
- Doris-Amalia Cojocariu,
Grant Manager la Fundația Comunitară Iași
Într-o perioadă extrem de complicată pe care o traversăm cu toții, ne bucurăm că am reușit să dezvoltăm un program prin care nu doar că Fundația Comunitară Iași a ieșit înafara granițelor ieșene, ci a reușit, prin intermediul proiectelor finanțate, să aducă o schimbare benefică în comunitatea de la Vaslui.
Având în vedere componenta de revitalizare urbană, Hub-ul verde pentru Liceul Teoretic „Emil Racoviță” este unul dintre proiectele prin care ne vom pune amprenta, la propriu, în Vaslui.
Credem în echipele de proiecte care propun soluții locale la aspecte specifice observate în comunitatea din care fac parte, iar echipa Asociației Culturale Art Est Vaslui este un exemplu foarte bun în acest sens. Misiunea Fondului pentru un viitor mai bun în comunități rezidă în activarea de soluții locale pentru educație, simbioza între educație și mediu, propusă de către ArtEst contribuind la dezvoltarea unui climat educațional favorabil educației alternative, prin artă, pentru asigurarea unui mediu nepoluat, optim petrecerii unui timp de calitate în natură.
- Corina Farcaș,
Coordonator Comunicare Fundația Comunitară Iași
Fiind responsabilă de comunicarea locală a Fondului pentru un viitor mai bun în comunități și, totodată, fiind parte din echipa strategică de comunicare la nivel national, îmi doresc să avem povești frumoase de la Vaslui pe care să le comunicăm în online și offline.
Proiectul Hub verde pentru Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui are un potențial extraordinar de multiplicare la nivel de mesaj și inspirație.
Mult succes!
GÂNDURI ale CONSULTANTULUI ÎN PROIECT
Ing. Cezar Bahrim, manager TeoGraden Design Vaslui
Am crescut într-o familie de profesori, care au avut grijă să-mi insufle la fiecare pas, încă de mic, dragostea față de natură. Mama fost profesor de biologie la Școala Gimnazială Brodoc, adesea plimbându-mă prin pădurea Bălteni din proximitatea suburbiei, iar tata – profesor de chimie la Liceul Teoretic Emil Racoviță.
Din copilărie părinții m-au învățat să prețuiesc și să respect ceea ce este în jurul meu, deoarece natura oferă omului tot ceea ce acesta are nevoie pentru viața sa; frumusețe, liniște și sănătate. Nu putem trăi fără aer, apă, pământ, natura reprezentând tot ceea ce ne înconjoară, prin elementele ei necuvântătoare și încărcate de o energie care nu judecă, care nu condiționează, care ne oferă un cuprins de siguranță la care oricine se conectează rapid. Dacă o privim ca pe un element rațional, natura practic ne învață să iubim sincer, cu o perspectivă spontană și fără limite. Fiecare element al naturii, fie el arbore, floare, formă de relief, apă sau chiar aerul proaspăt pe care îl respirăm, sunt ideali pentru conectare la propriile trăiri, în a ne regăsi sufletește pe noi înșine și a ne aduce numai aporturi benefice asupra stării noastre psihice, fizice și sufletești.
La îndrumarea părinților am urmat cursurile Liceului Teoretic Emil Racoviță, specializarea chimie-biologie, absolvent a promoției 1995. Din dorința de a lucra toată viața în slujba și în legătură directă cu natura, am urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, promoția 2000. De atunci pasiunea și iubirea pentru natură s-a transformat într-o meserie, care îmi aduce zilnic satisfacții sufletești. Fiecare spațiu verde amenajat, fiecare arbore sau floare plantată, sunt bine gândite, astfel că au locul lor ideal de creștere și de a da o pată de frumusețe acelui loc.
Proiectul de la Liceul Teoretic Emil Racoviță, este unul, pot spune, de suflet pentru mine, deoarece e locul unde eu m-am conturat ca adolescent și unde tata a împărtășit elevilor din tainele chimiei. Spațiul verde se amenajează cu migală, de la gazon până la plantarea de specii precum: magnolie, molid argintiu, caragana, prun roșu, ienupăr, dar și alte specii de arbori și arbuști.
Însă ca orice spațiu verde, un rol extrem de important îl reprezintă întreținerea lui prin lucrări specifice (cosiri, supraînsămânțări, scarificări, administrat îngrășăminte chimice cu eliberare controlată în funcție de sezon, tratamente cu pesticide etc).
Ar fi multe de spus, însă închei prin a menționa că menirea mea e în plină expansiune, mai am extrem de multe de realizat și concluzionez cu un sfat – să învățăm cât mai mult din „atitudinea” copacilor, citându-l pe scriitorul german pe tematici ecologice, în lucrarea sa „Viața ascunsă a copacilor”, care spune că „Toți copacii sunt ființe impresionante, ce dispun de o deosebită inteligență, capacitate de adaptare și capacitate de a comunica și chiar de a vindeca alți copaci”.
GÂNDURI ale BENEFICIARULUI PROIECTULUI
Voluntariatul reprezintă o valoare socială la care Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui aderă, ideea unui hub verde fiind rezultatul muncii în echipă a elevilor și profesorilor voluntari de la liceul nostru care, împreună cu Asociația Culturală ArtEst, scriu povestea unei școli innovative, care își crează propriul model educațional, un model în care fiecare elev are șansa să se descopere.
”Multe dintre evenimentele care animau viaţa oraşului au luat o pauză, din motive evidente. Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui nu renunţă, însă, la a concepe și organiza activități interesante pentru elevi, cu scopul de a crea o comunitate de tineri care vor să iasă din cotidian, să aibă experienţe inedite şi să se cunoască pe ei înşişi, dar şi pe alţii, acest hub verde fiind o astfel de oportunitate”, Daniel Hulubei, director Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui
”În viziunea noastră, o școală trebuie să devină un spațiu în care copiii pot lua parte la activități propuse chiar de ei, o școală care nu-i limitează doar la a învața, la a acumula cunoștințe. Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui își dorește să devină locul în care elevii învață materii obișnuite, dar participă și la ore ținute în aer liber în care vor afla cum să respecte natura și să se bucure de tot ceea ce oferă aceasta, acest hub verde fiind contextul în care orele de curs pot deveni dinamice, pline de energie”, a mai precizat Daniel Hulubei, director Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui.
GÂNDURI ale firmei de publicitate PIXELART VASLUI
Manager, Cristi Ovidiu Hîncu
PIXELART este bunicul sfătos al publicității din județul Vaslui și nu numai. În 2020 am împlinit 20 de ani, în care am acumulat experiență, am trecut prin vremuri bune și crize financiare, am răzbătut prin hățișul unei economii de piață în formare.
Reclame luminoase, litere volumetrice, panouri, bannere, totemuri, printuri tipografice, obiecte personalizate pentru campanii publicitare, sisteme de expunere, realizate integral “în casă” ori prin colaborări cu firme prestigioase în domeniu, PIXELART acoperă toată gama de lucrări specifice publicității. Un alt domeniu în care tehnica și creativitatea se împletesc este cel al lucrărilor de modelaj și multiplicare în matrițe siliconice a obiectelor de artă. Trofee, medalii, statuete, plachete, obiecte des�nate premierii sau pur și simplu cadouri speciale, unicat.
PIXELART este un partener de încredere, mereu deschis la provocări, întotdeauna oferind soluții.
Ne pasă de impactul activităților noastre asupra comunității, asupra oamenilor și mediului înconjurător . De aceea suntem alături de cei care susțin schimbarea în bine a comunității în care trăim, așa cum face echipa Asociației Culturale ARTEST Vaslui, prin proiectul HUB VERDE pentru Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui. Nimeni nu va putea să vină cu o afirmație concretă cu privire la viitor, un viitor mai bun pentru generațiile ce vin, un viitor verde. Considerăm că nu timpul le va rezolva pe toate, ci noi. Depinde de alegerea noastră, cum alegem să ne raportăm la ceea ce se întâmplă și la ceea ce va urma.Privim în TRECUT, încercăm să trăim PREZENTUL, așteptăm VIITORUL.
Alegece vrei să înveți din trecut, alege cum vrei să îți trăiești prezentul și acest lucru îți va defini și viitorul.
Echipa ArtEst