
Am trăit să o vedem și pe asta: parlamentarii vor să reglementeze bătaia publică. Mai bine zis momentele graduale ale bătăii pe care o vom lua de la jandarmi. Patru deputați liberali, adică Dănuț Bică, Ioan Bumb, Adrian Dobrovie și Claudiu Roman au depus, după incidentul de la metroul bucureștean, când jandarmii s-au distrat horror cu civili, un proiect de modificare a Legii 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, care fixează în detaliu modul de acționare a jandarmilor în cazul situațiilor care impun folosirea forței. Nu știm de ce nimeni din presa centrală sau regională nu a fost interesat să prezinte treaba asta, deși proiectul de lege e de un comic cu accente burlești absolut fantastic.
O să vă simțiți ca într-o piesă absurdă de Ionesco atunci când o veți lua pe spinare. Bineînțeles că nu se vor respecta niciuna din regulile legii, pentru că situațiile de criză au un mic cusur: evoluează rapid, totul se produce în câteva secunde, momente în care jandarmii puțin probabil vor respecta toate provederile impuse.
„Pentru a împiedica astfel de abuzuri pe viitor și pentru a asigura respectarea principiului proporționalității, considerăm necesară completarea legii mai sus menționate cu o serie de prevederi care să detalieze modul gradual în care pot fi folosite mijloacele de imobilizare sau de constrângere, prin instituirea unei ordini de folosire a acestora, astfel încât să nu se mai treacă în mod arbitrar dincolo de necesitățile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acțiunilor ilegale”, se arată în expunerea de motive.
În continuare, deputații au prezentat cum ar trebui să acționeze jandarmii în aceste cazuri.
Jandarmi cu portavoce vor țopăi strigând prin mulțime
În cazul folosirii de subtanțe iritant-lacrimogene, unul dintre jandarmi va avea neapărat o portavoce prin care va anunța un cârnaț de informații în următoarea secvență: „Atenție, se vor folosi următoarele sustanțe iritant lacrimogene (urmează denumirea sustanțelor). Acestea au în componența lor (urmează componența substanțelor), ce pot pot cauza (urmează a fi anuntaț ce pot provoca substanțele). Probabil, în marea majoritate a cazurilor, se vor utiliza mijloace de amplificare sonoră, dar nu este exclus să asistăm și la un maraton al jandarmilor cu portavoci, dacă situațiile periculoase se vor întinde pe un perimetru mai larg. Orice semnale luminoase vor fi folosite de către jandarmi, acestea trebuiesc a fi vizibile pentru toată lumea, iar dispozitivele sonore și mijloacele de amplificare sonoră să fie perfect funcționale și de natură să trasmită mesajul către toți participanții.
În cazul în care somațiile nu dau roade, proiectul de act normativ prevede folosirea graduală a altor mijloace în următoarea ordine: bastonul de cauciuc sau tomfa, apoi bastonul cu energie electrostatică, jeturile de apă, iar în cazurile grave dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene, arme albe, arme cu glonț de cauciuc și, la urma toată, norocul vostru – armamentul cu foc din dotare.
Dar secvența asta nu are nicio valoare, pentru că, la aliniatul 3, articolul 33, se face o brăilă tipic românească, care sună așa: „În cazuri excepționale considerate astfel de către forțele de ordine, în funcție de situația operativă, de periculozitatea persoanelor agresive sau turbulente, dar și de dotările pe care forțele de ordine le au la dispoziție, ordinea folosirii mijloacelor de protecție și de imobilizare poate fi diferită, cu respectarea principiului proporționalității”. Deci, dă-i așa, că merge oricum.
Păruială cu dialog
Înainte de utilizarea jeturilor de apă, a dispozitivelor cu substanțe iritant-lacrimogene, a armelor cu glonț de cauciuc sau a celor cu foc se procedează la o nouă somație, pe lângă avertismentul și cele două somații prevăzute de lege. Deci multă vorbărie înainte de bătălie.
O prevedere totuși bună este aceea cum că jandarmii trebuie să solicite, în cel mai scurt timp, serviciile medicale și de ajutor pentru persoanele rănite prin utilizarea substanțelor iritant-lacrimogene, precum și a celorlalte mijloace de constrangere. Un alt lucru bun este și acela că se interzice folosirea mijloacelor de constrângere împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, a persoanelor cu semne de invaliditate sau copiilor, care trebuie imediat îndepărtați de mulțime, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viața persoanelor din zonă. Se interzice folosirea oricărui mijloc de intervenție în forță împotriva participantului care este deja imobilizat sau cu mâinile ridicate ori se află la sol cu mâinile la vedere sau care nu prezintă în mod evident niciun pericol pentru persoanele din zona respectivă. Parcă și văd Piața Victoriei plină cu oameni cu mâinile sus.
Deci, per ansamblu, cu excepția câtorva articole de lege oportune, proiectul e un mare bluf care va complica și mai mult lucrurile în cazul unor situații de criză, atât pentru civili, cât mai ales pentru jandarmi.