Portret de reprezentant al noii generații

330

• Anca-Elena Ursu – studenta de 10 de la horticultură, care a ales să ducă la un alt nivel microfermele agricole din Vaslui

• Motto-ul ei: „Exemplul de azi poate fi succesul de mâine!“

Reporter: În Vaslui și împrejurimi vă cunoaște toată lumea pentru microferma pe care ați pus-o pe roate. Care este povestea ei?

Anca Ursu: M-am născut, am copilărit și acum lucrez în Bogdănița. În 2019, am absolvit programul de master în horticultură ecologică. Fiind printre studenții de 10, aveam multe oportunități de a mă angaja, dar am ales să mă întorc în satul natal și în județul meu drag pentru a fi alături de cei ce au nevoie de un exemplu, de o voce, de cineva care să-i asculte, de cineva care să vină cu nouă viziune.

Reporter: Ați avut posibilitatea să plecați în străinătate pentru a lucra. Totuși, v-ați întors acasă.

Anca Ursu: Da, ca student am putut face practică în ferme didactice, în pensiuni agroturistice. Din 2018, am devenit membru EcoRuralis, unde am participat la adunări cu țărani, la proiecte pe diferite teme precum politici agricole, agroecologie, biodiversitate, femei antreprenor. Atât în străinătate, cât și în România am găsit soluții noi la probleme vechi.

M-am întors la Bogdănița, unde am ales să fac de la zero propria afacere, deși puteam cu ușurință să preiau afacerea începută de tatăl meu. O fermă pentru oameni, după exemplul fermelor întâlnite în Belgia și Franța.

Reporter: Cum vede un tânăr antreprenor de succes provocările de a construi o fermă acasă, la Bogdănița?

Anca Ursu: Sunt multe proiecte pe hârtie și rămâneau așa probabil la fel ca toate rapoartele utile comunității ce rămân blocate în primărie din cauza lipsei de interes, din cauza orgoliilor. Ca să schimbăm cu adevărat ceva, trebuie să fie o echipă la nivel local care să colaboreze cu cea de la nivel județean. În noiembrie 2019, am făcut pasul spre politică. Am devenit membru PLUS (Partidul Libertate Unitate și Solidaritate). În USR PLUS am găsit acea ECHIPĂ cu care să COMUNIC și să COLABOREZ ca să putem pune ideile în aplicare.

Reporter: Cu ce planuri porniți la drum?

Anca Ursu : Prioritățile mele pentru Consiliul Județean Vaslui sunt:

• Susținerea producătorilor din județ – prin vizite de lucru pe teren, adunări cu producători, birouri de consultanță gratuită și angajați care să verifice că au ajuns informațiile la producători;

• Trecerea la următorul nivel, pentru a avea succes împreună: realizarea hărții producătorilor, platforma online pentru valorificarea produselor, realizarea traseelor de legătură între producători, mașini ce se vor ocupa de livrări la domiciliu, sprijinirea proiectului PIAȚA DE LA ȚARĂ pentru comunele ce organizează târguri duminica;

• Susținerea proiectelor educaționale în natură, precum Grădina Școlară, Școala de weekend;

• Caravana cinematografică: cred ca e important să mergem prin comune să discutăm cu sătenii, să le oferim timp de relaxare, pentru că mulți nu au timp pentru un film sau, mai rău, nu au curent sau televizor. Înainte de film, 30 de minute vom pune clipuri cu exemple pozitive din Vaslui. Cred ca exemplele bune trebuie promovate pentru a încuraja oamenii să construiască succesul lor de mâine.

Anca Elena Ursu candidează din partea USR PLUS pentru funcția de consilier județean la Consiliul Județean Vaslui.

• Material de propagandă electorală comandat de Uniunea Salvați România (parte a Alianței USR PLUS) și publicat de SC Anonimus General Media SA, Cod mandatar: 21200251

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.