Liviu Mihail Negară, murgenarul care și-a ”dezinfectat” drumul până în Secretariatul General al Guvernului

Peste o lună vă așteaptă în cabina de vot. Asta fac dintotdeauna, vă așteaptă. Sunt prădători profesioniști. După ce se termină totul și se bucură ca apucații, unii dintre ei rămân în față pentru patru ani, alții se furișează ușurel în spate. Aceștia din urmă rămân în funcții mult mai mult și sunt cei care profită cu adevărat de pe urma votului vostru, fac averi și duc un trai pe vătrai de caravanserai. Un astfel de personaj este Liviu Mihail Negară. Îl știti? Nu-l știți. Păi de asta existăm noi, ca să vă spunem despre prădătorii de gen. Și, ca să începem cu sfârșitul, vă zicem că în acest moment Liviu Mihail Negară este consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului – Direcția Protocol și Relații Internationale și, probabil, în acest moment savurează o cafea la clasa întâi a unui avion ce se îndreaptă lin spre Doha. Cum a ajuns Negară să zboare fără griji pe banii statului, este mai complicat și trebuie să plonjăm vertiginos de la mii de kilometri undeva în trecut și în subteranul unor afaceri dubioase cu dezinfectanți, să dezlegăm alambicatele relații cu baroni locali și chiar implicarea unor lucrători SRI. Liviu Mihail Negară este născut la Murgeni și căsătorit la Suceava. Soția sa, Maria Cristina Negară lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Amândoi sunt săraci lipiți, așa cum reiese din declarația de avere a soțului: fără case, mașini, conturi bancare. O nenorocire, ce mai! În 2001, îl găsim pe Liviu Mihail Negară administrator și asociat la SC Angi Creativ Grup SRL, firma care va fi împlicată într-o adevărată sarabandă de datorii și afaceri mai mult sau mai puțin dubioase. Prima și cea mai importanta este semnarea unui contract cu Consiliul Județean Suceava, condus la acea dată de pesedistul Gavril Mîrza, pentru activitatea de dezinfectare periodică a Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Activitatea firmei Angi Creativ Grup și datoriile de miliarde ale acesteia către partenerii de afaceri a născut, la acea dată, multe dosare de fraudă, atât la Parchetul Național Anticorupție (PNA, la acea dată), cât și la Inspectoratul Județean de Poliție Suceava. Din toate acestea, Liviu Mihail Negară a ieșit imaculat. De asta bea acum o cafea în avion, iar voi citiți rândurile acestea. Și totuși, deși a încercat, ca indienii, să șteargă urmele, culoare maro lăsată  în spate încă se mai cunoaște…

Legăturile bolnăvicioase nasc bani sănătoși: Negară (Suceava), Țibulcă (Vaslui), Nichita, Fluturel și Solcanu (Iași)

Facem o paranteza necesară și vorbim un pic despre legăturile firmei SC Angi Creative Grup, la începutul anilor 2000, cu niște personaje arhicunoscute de dumneavoastră, unele dintre ele ajunse chiar la pușcarie. În 2003 un avocat vestit din Iași, Florin Fluture, înființa o firmă cu sunet științific – SC Centrul de Transfer Tehnologic și Inovare SRL. În cadrul firmei este coptat un profesor universitar din Iași, la fel de vestit, cunoscut pentru invențiile sale fantasmagorice – Constantin Antohi. Centrul tehnologic, care, pe lânga niște invenții pe partea de dezinfecție trâmbițate cu mare tam-tam, oferea și consultanță diferitelor instituții și firme, cooptează rând pe rând, ca și acționari, băieți deștepți : fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita (condamnat în prezent cu executare, pe atunci doar consilier local), Bogdan Solcanu, fiul senatorului PSD, Ion Solcanu și Cezar Țibulcă, fiul fostului prefect al Vasluiului, Ioan Țibulcă, presa menționîndu-l pe acesta din urmă, la acea dată, ca ofițer SRI la Iași.

Acum, pe cine credeți că a consiliat prin contracte de consultanță, adică pe lovele grele, centrul acesta superștiințific? Exact, v-ați dat seama! Pe SC Angi Creativ Grup SRL, care primea bani. …De unde? …Din nou v-ați dat seama! De la Cosiliul Județean Suceva. E un fel de circuitul banilor în natură la șmecheri. Treaba s-a fâsâit, poliția a intrat pe fir, acționarii s-au retras, puterea s-a schimbat, iar matrapazlâcurile au intrat mioritic sub preș.

În 2004, atunci când datoriile firmei Angi Creativ Grup s-au acumulat (pentru că societatea încasa mult, dar nu presta mai nimic și, mai mult, nu-și plătea datoriile către stat), Liviu Mihail Negară a șters binișor putina din Suceava și chiar a dat o declarație de presa ziarelor (sesizate asupra datoriei de miliarde pe care firma o are la bugetul de stat), cum că nu mai are nicio treaba cu firma Angi Creativ Group, că aceasta este condusă de altcineva și că Fiscul sucevean ar trebui să vorbească cu persoana respectivă. Și cam așa a rămas toată problema, suspendată la mii de kilometri deasupra justiției, pentru că, în final, firma a intrat în insovență și a fost radiata, iar datoriile, bineînțeles, nerecuperate.

În tot acest timp, Liviul nostru își urmează senin cariera. În 2008 ajunge consilier în cadrul cabinetului primului ministru Călin Popescu-Tăriceanu și, chiar dacă îl urmăresc încă scandalurile cu datorii din trecut, stă „consilier la cabinet consilier de stat” (așa cum a scris în declarația de avere) mulți, mulți ani.

De fapt, personajul începe treptat să fie un om de casă al guvernului, probabil o persoana de încredere pentru mai toți care se perindă la conducerea țării, pentru că îl găsim prin preajma tuturor guvernelor. În 2015 este implicat în scandalul deplasărilor primului ministru Victor Ponta în turneul diplomatic din Golful Persic. Fostul premier a fost însoțit de 15 antemergători, toți cheltuind peste 1 milion de lei cu avioanele, hotelurile și tot protocolul. Printre aceștia se afla, ați ghicit!, Liviu Mihail Negară. Anul trecut, în iunie, acesta a dat exament pentru consilier debutant în cadrul Secretariatului General al Guvernului.  Evident, l-a luat cu punctaj foarte mare: 97,5.

Ei, prieteni, cam asta e rețeta succesului oamenilor din spate, a multor secretari de stat, consilieri pe la ministere, învârtitori de hârtii și cafele ajunși boieri la București. Și, dacă la mometul în care scriem rândurile acestea Liviu Mihail Negară nu mai este consilier debutant la guvern, fiind dat afară de liberali, atunci, stați liniștiti, tot pe acolo își face veacul. El și mulți, mulți alții ca el vă așteaptă la vot… Prin urmare, votați cu încredere!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.