Consiliul Județean (CJ) Vaslui a finalizat lucrările de modernizare a clădirii în care funcționează Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade”, destinat elevilor cu deficiențe. Lucrările au durat aproape 8 ani, constând peste 7,8 milioane de lei, din care peste 5 milioane de lei contribuția CJ Vaslui. Circa 140 de elevi, aflați în grija a 110 angajați, cadre didactice, terapeuți și personal auxiliar, beneficiază acum de cele mai bune condiții. În plus, prin acest proiect, s-a realizat creșterea eficienței energetice a clădirii, cu scăderea substanțială a notei de plată pentru factura la energie.

Elevii și cadrele didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui beneficiază de acum, de un spațiu modern și eficient energetic, adaptat nevoilor unei educații de calitate. Asta după ce Consiliul Județean Vaslui a finalizat lucrările de modernizare a clădirii în care funcționează instituția, în cadrul unui proiect ambițios de creștere a eficienței energetice. Este vorba de proiectul „Creșterea eficienței energetice a imobilului CȘEI Elisabeta Polihroniade”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020, cu o valoare totală de peste 7,8 milioane de lei, din care peste 5 milioane de lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Vaslui. Demarat în februarie 2017, proiectul ar fi trebuit finalizat în luna decembrie 2023. A intervenit însă epidemia de Covid19, care a întârziat lucrările. În plus, lucrările de reabilitare și modernizare au trebui făcute fără a afecta procesul de educație și reabilitare a copiilor.
Finalizarea acestui proiect a însemnat nu doar faptul că CȘEI Elisabeta Polihroniade” a devenit dintre cele mai moderne centre școlare dedicate copiilor cu dizabilități, nu doar din țară, dar poate și din Europa, cât faptul că cei circa 140 de elevi cu dizabilități de acolo vor avea la dispoziție cele mai bune condiții de trai, de educație și tratament.
Practic, întreaga clădire a trecut printr-un proces de reabilitare și reparații generale, ceea ce a presupus izolarea termică a pereților, înlocuirea vechii tâmplării din lemn cu una din PVC, refacerea şarpantei şi a învelitorii pe întreaga suprafaţă a clădirii, hidroizolarea fundaţiilor sau refacerea trotuarului perimetral, dar și introducerea unui sistem cu panouri solare, interconectat cu centrala termică existentă, care să furnizeze parțial sau total consumul de apă caldă de consum.
La această investiți trebuie adăgată cea finalizată în 2023, privind darea în folosință a noii săli de sport, a cărei construie a fost finanțată prin Compania Națională de Investiții cu aproximativ 6,5 milioane lei, CJ asigurând cofinanțarea necesară.