Municipalitatea vasluiană vrea să acceseze fonduri în vederea construirii, la Moara Grecilor, a unui complex creșă-grădiniță pentru învățământul timpuriu, unde ar urma să fie înscriși un total de 75 de copii. Complexul ar urma să aibă și o zonă pentru activități în aer liber și spații de joacă pentru copii. Documentația tehnico-economică este deja realizată, mai trebuind doar să fie aprobată de consilierii municipali, înainte de a se depune dosarul în vederea obținerii finanțării nerambursabile, de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR NE), în calitate de Autoritate de Management a programului regional NE 2021 – 2027, a deschis recent un Apel de Proiecte destinat municipiilor reședință de județ și municipiilor, în vederea accesării de finanțări pe Prioritatea 6: „Nord-Est, o regiune educată”. Este momentul așteptat și de Primăria municipiului Vaslui, care vrea să acceseze fonduri nerambursabile în vederea construirii unei noi creșe și a unei grădinițe. Documentațiile necesare, Studiul de Fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și Memoriul privind descrierea sumară a investiții, au fost realizate și așteaptă doar aprobarea consilierilor municipali pentru a fi atașate la dosarul ce va fi depus la ADR NE în vederea accesării finanțării.
Se dorește construirea în suburbia Moara Grecilor a unui Complex pentru învățământul timpuriu, format dintr-o creșă și o grădiniță, pentru copiii din zonă. Viitorul Complex va fi ridicat pe strada Gheorghe Doja, în apropierea Bisericii „Sf. Nicolae” din Moara Grecilor, și va fi format din 3 corpuri de clădire. Corpul C1, care va avea o suprafață desfășurată de 416,70 mp, va avea destinația de gărdiniță cu o capacitate de 40 de locuri, iar corpul C3, cu o suprafață de 550,30 mp, va avea destinația de creșă, urmând a avea o capacitate de 35 de copii, între care 20 de copii de grupa mare și 15 copii de grupa mică / mijlocie. Corpul C2 va găzdui pavilionul administrativ și, pe lângă vestiare pentru personalul complexului, cancelaria educatorilor de grădiniță și alte facilități și birouri administrative, acolo va funcționa și o bucătărie cu aprovizionare directă din exterior. De asemenea, în cazul creșei, aceasta va avea și un cabinet medical. Pentru delimitarea accesului diferitelor categorii de utilizatori și realizarea spațiilor de joacă, clădirile vor fi construite în formă de dublu U, iar accesul se va realiza separat, atât de pe strada Gh. Doja, cât și de pe str. Stejar.
Dacă municipalitatea va reuși să obțină finanțarea dorită, creșa din moara Grecilor va fi al treilea obiectiv de acest fel construit în Vaslui în ultimii ani, după creșa de pe strada Dimitrie Bolintineanu, cu 72 de locuri, dată în folosință în 2023, și cea cu 40 de locuri de pe strada Ștefan Ciubotărașu, proiect aflat în derulare. Este un mare pas înainte, dat fiind că, vara trecută, în întregul județ funcționau doar 9 creșe, cu un total de 360 de locuri destinate copiilor cu vârste până în 3 ani, între care patru creșe în Vaslui, două creșe în Bârlad și câte o creșă în Fedești, com. Şuletea, Puiești și Huși.