Persoanele consumatoare sau dependente de droguri, inclusiv cele minorei, ar putea fi internate fără consimțământ în spitale și centre de tratament. Procedura va fi inițiată la cererea familiei, a medicilor sau a altor instituții specializate în combaterea traficului și consumului de substanțe interzise.

În condițiile în care consumul de droguri a luat amploare, iar numărul dependenților este în creștere, autoritățile iau măsuri pentru a opri acest flagel. De curând a fost inițiat un proiect legislativ care va permite internarea consumatorilor de droguri, în special a persoanelor dependente, pentru tratament în spitale sau centre specializate.
Internarea fără consimțământul pacientului este considerată o excepție care va putea fi cerută după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate.
Astfel de solicitări pot veni din partea familiei, a medicului de familie sau a instituțiilor competente, iar decizia trebuie luată în interesul persoanelor respective în anumite situații: când comportamentul pacientului reprezintă un pericol iminent de vătămare pentru el sau pentru alții; când pacientul nu are capacitatea de a înțelege că este bolnav și că are nevoie de tratament; când pacientul suferă de o tulburare psihică care îi afectează judecata, astfel că nu înțelege că este nevoie de internare pentru ca starea sa de sănătate să nu se deterioreze; când pacientul este minor sau pus sub interdicție.
Autorii inițiativei susțin că o astfel de măsură este necesară în condițiile în care alte intervenții medicale au eșuat în cazul pacienților consumatori.
„Considerăm că, în acest delicat echilibru între drepturile fundamentale, printre care se numără evident libertatea individului, care este cea afectată în cazul internării nevoluntare, și nevoia pacientului de a fi tratat corespunzător stării sale, în raport cu gradul de pericol pe care manifestările patologice îl determină, există o justificare a instituției juridice. Este însă extrem de necesară o profundă analiză a modului de aplicare, o revizuire teoretică și aplicată, pe baza modelelor de bune practici din alte sisteme de sănătate”, precizează autorii proiectului de reglementare.