Niciunul dintre cele 5 proiecte propuse de către cetățeni și aprobate prin Programul de Bugetare Participativă al Primăriei municipiului Vaslui nu a fost implementat, chiar dacă a fost alocat și buget în acest sens. Reprezentanții municipalității au invocat „probleme tehnice” în implementarea proiectelor, însă fostul viceprimar USR Cătălin Mândru crede că este vorba doar de reavoință, Programul de Bugetare Participativă fiind o inițiativă a consilierilor USR.
Anul trecut, consilierii municipali vasluieni votau cu entuziasm implementarea unui Program de Bugetare Participativă, prin care cetățenii puteau propune diverse proiecte, care apoi să fie implementate cu fonduri de la bugetul local. Este vorba practic de implicarea locuitorilor în dezvoltarea și modernizarea orașului, conform nevoilor acestora.
În luna noiembrie 2023 a fost deschis chiar un concurs de oferte, a fost înființată și o comisie, la nivelul primăriei, de evaluare a propunerilor cetățenilor, iar la începutul acestui an au fost selectate 5 proiecte, pentru care s-a asigurat chiar și finanțare de la bugetul local, câte 200.000 lei pe proiect. Tinerii din municipiu au vrut să facă multă mișcare, votând pentru construirea a două terenuri de streetball și a unuia de padbol, unde copiii și tinerii ar fi avut acces gratuit, dar și pentru stații de încărcare a dispozitivelor mobile, așa numiți copăcei Green Spots cu alimentare solară, care ar fi urmat să fie amplasați în parcuri. Pentru copii urma să fie construit un parc educațional de circulație rutieră, iar pentru persoanele cu dizabilități locomotorii o toaletă publică ecologică cu facilități speciale destinate lor, în parcul Copou.
Toate bune și frumoase, doar că toate aceste proiecte au rămas doar pe hârtie, pentru că municipalitatea nu a făcut nimic pentru implementarea lor, deși fondurile necesare au fost alocate special în bugetul municipiului Vaslui a acestui an. Reprezentanții primăriei au explicat că au existat unele dificultăți în implementarea acestor proiecte: „Programul de Bugetare Participativă, fiind o noutate pentru noi, ne-am izbit de unele probleme, cum ar fi faptul dacă bugetul aprobat, maxim 200.000 lei pe proiect, cuprinde și costul realizării documentațiilor aferente: studiu de fezabilitate, documentația tehnico-economică, costul obținerii avizelor și autorizațiilor necesare, etc… În acest caz, bugetul ar fi fost total insuficient… Proiectele propuse de cetățeni în cadrul acestui Program sunt în continuare în atenția noastră și căutăm soluții pentru implementarea lor, probabil anul viitor…”, au explicat reprezentanții Primăriei municipiului Vaslui.
O altă explicație a tragerii pe linie moartă a acestui Program de Bugetare Participativă a fost oferită de către fostul viceprimar, în prezent consilier municipal USR, Cătălin Mândru: „Este foarte simplu: acest program a fost o inițiativă a USR, e adevărat, votată de către toți consilierii municipali, însă ar fi trebuit să fie pus în practică de către executivul primăriei, condus de… PSD. Vă dați seama, nu ar fi putut să-și aroge vreun merit, altul decât că ar fi dus la bun sfârșit o inițiativă USR, mai ales într-un an electoral…”.
Practic, o idee foarte bună, de implicare a cetățenilor municipiului Vaslui în dezvoltarea și modernizarea orașului, a fost trasă pe linie moartă, mai ales că nu sunt semne ca în acest an să se mai deschidă o nouă sesiune de depunere de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă 2025.