Centrul de Transfuzie Sanguină Vaslui a făcut un apel către Spitalul Județean de Urgență Vaslui cu privire la necesitatea mobilizării de aparținători pentru pacienții care au nevoie de transfuzie de sânge. „De la începutul lunii octombrie (01 – 29.10.2024), s-au prezentat aparținători doar pentru un număr de 3 (trei) pacienți internați, în timp ce distribuția către spital a fost de 238 de unități”, motivează conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Vaslui cererea adresată celui mai mare spital din județ.
Nevoia de sânge uman în spitale este tot mai mare, în timp ce donatorii nu se prea înghesuie la centrele de transfuzie pentru a dona sângele atât de necesar pacienților aflați în nevoie. În unele cazuri, aparținătorii celor aflați în stare foarte gravă se mobilizează și membri ai familiei, colegi, prieteni sau cunoscuți se prezintă în număr mare la cele două centre, din Bârlad și Vaslui, pentru a dona voluntar sânge.
Acestea sunt însă cazuri rare, însă, dovadă stând faptul că pe parcursul lunii octombrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vaslui s-au prezentat în acest scop aparținătorii a doar 3 pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui care aveau nevoie de operații.
În acest context, CTS Vaslui a transmis conducerii spitalului o adresă în care se precizează: „Vă rugăm să solicitați aparținătorilor să doneze sânge sau să aducă donatori pentru pacienții care au nevoie de transfuzii. CTS Vaslui eliberează, la cererea aparținătorilor, adeverință către spital prin care se precizează numărul de persoane care au donat sânge către pacienți”.
„Donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat. Donatorul de sânge poate fi oricare cetățean român sau al Uniunii Europene cu domiciliul în România, în deplină stare de sănătate fizică [i mentală, care acceptă regulile prelevării de sânge [i componente sanguine de origine umană”, se arată în Ghidul donatorului de sânge.
Pe lângă faptul că este un act de civism, donarea de sânge are beneficii și pentru donator, prin efectuarea de teste gratuite de laborator al sângelui recoltat și verificarea, astfel, a stării de sănătate a donatorului. În plus, după donare, sângele este reîmprospătat, imunitatea organismului crește, iar riscul de accident vascular și de paralizie scade cu până la 30%.
Deși donarea nu este remunerată, donatorul va primi 7 tichete de masă în valoare totală de 280 lei, reducere la abonamentul pentru transportul în comun pentru 30 de zile pentru persoanele care domiciliază în raza Centrelor din Vaslui și Bârlad, dar și adeverințe pentru o zi liberă la locul de muncă sau scutire pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării.
Sângele reprezintă un dar neprețuit, care nu poate fi cumpărat, ci poate fi donat de la o persoană la alta. Este ceva ce poți oferi „din inimă”!