Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. Care sunt interdicțiile. 158 de candidați se bat pe cele 7 locuri de deputați și 3 de senator

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început pe 1 noiembrie 2024, ora 00.00, şi se încheie la 30 noiembrie, ora 07.00. Concurență mare, de 15 pe loc la deputăție și 8 pe loc la Senat, la alegerile de pe 1 decembrie. În total 158 de candidați, din 19 partide la Camera Deputaților, plus un independent, și 17 partide la Senat, au fost admiși de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 39 Vaslui.

„În şedinţa din data de 19 septembrie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat Decizia privind unele măsuri pentru buna desfăşurare a campaniei electorale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024. La alegerile parlamentare din acest an, campania electorală începe la data de 1 noiembrie 2024, ora 00.00, şi se încheie la data de 30 noiembrie 2024, ora 07.00”, a transmis Biroul Electoral Central, într-un comunicat.

Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, și anume:

– afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024

– difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;

– sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.

Excepțiile sunt în media online.

„Totodată, după încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări active plătită pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale”, mai arată BEC.

De asemenea, „după încheierea campaniei electorale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Preşedintele României din acest an nu constituie continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile parlamentare”.

În plus, potrivit BEC, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală. Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice gen pentru participarea la vot.

Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.

La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele amplasate pentru asigurarea locurilor de afişaj electoral la alegerile pentru Preşedintele României din acest an. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianţă politică sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot aplica cel mult două afişe electorale. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Totodată, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

158 de candidați se bat pe cele 7 locuri de deputați și 3 de senator

Concurență mare, de 15 pe loc la deputăție și 8 pe loc la Senat, la alegerile de pe 1 decembrie. În total 158 de candidați, din 19 partide la Camera Deputaților, plus un independent, și 17 partide la Senat, au fost admiși de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 39 Vaslui.

Dacă la alegerile trecute, din 2020, pe buletinul de vot înaintat vasluienilor au existat doar 12 partide, la alagerile din 1 decembrie 2024 numărul lor a ajuns la 19. Așa se face că avem o concurență foarte mare la aceste alegeri, de 15 candidați pe loc la Camera Deputaților și 8 pe loc la Senat. În total 158 de candidați, din 19 partide la Camera Deputaților, plus un independent, și 17 partide la Senat, au fost admiși de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 39 Vaslui.

Candidat independent care vrea să devină deputat este bârlădeanul Silvian Andrei Spiridon. 

Dacă cele mai importante partide, cele parlamentare, PSD, PNL, USR, AUR și SOS România au candidați cu notorietate, parlamentari în funcție sau personalități locale, partidele mici, despre care mulți vasluieni nici nu au auzit, precum Partidul Liga Acțiunii Naționale, Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), Partidul Oamenilor Tineri (POT), Partdul Social Democrat independent (PSDI) sau Partidul Social Democrat Unit – PSDU, Partidul Noua Românie (PNR), Partidul Reîntregim Proiectul European al României – REPER, Partidul Dreptate și Respect în Europa pentru Toți – PDRET, prezintă liste cu nume total străine pentru cei care ar trebui să-i aleagă, niște anonimi perfecți. Cine a auzit, spre exemplu, de „exotica” formațiune Partidul Sănătate Educație, Natură, Sustenabilitate – SENS?!

Multe dintre aceste partide nu au reușit să-și completeze integral lista, cu câte 9 candidați la Camera Deputaților și 5 candidați la Senat, așa că și-au trecut câte 3, 2 sau chiar un singur candidat.

Profesiile candidaților sunt extrem de diverse, prea puțini având vreo legătură anterioară cu polica sau administrația, sau măcar niște îndeletciri apropiate, Avem și foști parlamentari sau consilieri de parlamentari, avem profesori universitari, dar avem și casnice, teologi, biologi, filologi, ingineri, profesori, economiști, contabili, agronomi, medici veterinari, învățători, cadre militare, juriști, avocați, medici sau meteorologi, zidari, tehnicieni alimentari, vânzătoare, ospătari, studenți sau agenți de vânzări.

Unii dintre candidați sunt total străini de județ, și nu vorbim doar despre candidata PSD adusă pe loc eligibil la Vaslui pentru că este consiliera lui Marcel Ciolacu și oengistă de prestigiu al mișcării LGBT, ci și despre oameni de la celălalt capăt al țării, din județe precum Timișoara sau Satu Mare, Hunedoara, Cluj, Dolj, Harghita, Vrancea, Bacău, Satu Mare, Cluj ori Călărași. Avem și un candidat născut în Iran, dar și mai mulți născuți în

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.