Administraţiei Naţionale „Apele Române” transmite că are în vedere investiții cu prioritate: nouă acumulări nepermanente în judeţul Galaţi şi două acumulări nepermanente în judeţul Vaslui şi în jur de 230 de km de amenajări ale albiei constând în regularizări şi îndiguiri. Valorile estimate necesare pentru promovarea şi realizarea acestor lucrări hidrotehnice se ridică în jurul valorii de 372 milioane de euro.
„Având în vedere caracterul excepţional al inundaţiilor-fulger (de peste 200 l/mp) care au avut loc în judeţele Galaţi şi Vaslui, echipa de ingineri de la Apele Române a identificat un portofoliu de investiţii necesare care trebuie dezvoltate cu prioritate în judeţul Galaţi şi Vaslui. Investiţiile au scopul de a scoate de sub efectul inundaţiilor zonele afectate şi arealul acestora. Mai exact, este vorba despre nouă acumulări nepermanente în judeţul Galaţi şi două acumulări nepermanente în judeţul Vaslui şi în jur de 230 de km de amenajări ale albiei constând în regularizări şi îndiguiri. Valorile estimate la momentul actual necesare pentru promovarea şi realizarea acestor lucrări hidrotehnice se ridică în jurul valorii de 372 milioane de euro. (…) un rol esenţial pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinele hidrografice afectate îl au amenajările complexe, conexe lucrărilor de amenajare a cursurilor de apă care constau în lucrări de împădurire, combaterea eroziunii solului şi amenajări de torenţi, lucrări aflate în responsabilitatea altor instituţii (autorităţi) competente. Soluţiile tehnice pentru aceste lucrări vor fi definitivate în cadrul documentaţiilor tehnico-economice care vor fi elaborate”, notează ANAR.
Între timp, instituția se pregătește pentru zilele următoare, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) emițând, vineri, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben, valabile pe râuri din mai multe judeţe.
„Formaţiile de intervenţie rapidă de la Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomiţa au umplut mii de saci de nisip şi au pregătit utilajele de intervenţie. La Islaz-Moldoveni, în judeţul Teleorman, s-a realizat un dig mobil care are rol de închidere a breşei formate anterior din cauza efectului de remu (Dunărea intră pe cursul Oltului)”, precizează specialiştii.
De asemenea, atenţia şi monitorizarea este strictă pentru bazinele aferente Apele Române Prut – Bârlad şi Apele Române Siret, în bazinele hidrografice: Bahlui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Iaşi), Bârlad – pe afluenţii mici aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi); Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi); Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului din aval de Lungoci (judeţul Galaţi).
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben, valabile pe râuri din mai multe judeţe. Codul galben vizează râurile din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Hunedoara, Arad, Sibiu, Alba Caraş Severin, Gorj, Harghita, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt, Dolj, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.
De asemenea, de duminică dimineaţa, o avertizare Cod portocaliu de viituri vizează râuri din judeţele Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt, Dolj, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.
Bine ar fi, să primiți banii pentru îndiguiri, iar autoritățile să nu se rezume doar la promisiuni!
Pe de altă parte, nu știu ce se întâmplă în cadrul conducerii ANM, dar ceva nu-i în regulă cu profesionalismul „specialiștilor” din cadrul instituției. Azi-noapte am primit avertizări de cod galben de ninsori, așa cum „urgia” nu și-a făcut simțită prezența în București, cel puțin. Plouă, e frig, pot spune că afară se manifestă o clasică situație pluviogenetică de octombrie (dat fiind că vara a fost deficitară în ploi), dar FĂRĂ catastrofe și dispariția definitivă a lumii. Am impresia că doamnele directoare de prin ANM în urma dispozițiilor date de către guvernanții-apocaliptici au ajuns să transforme clasicul fenomen meteorologic în știre de senzație. O amărâtă de ploaie torențială s-a transformat în uragan, calamitate și dezastru! Repet: mă refer strict la București!
Oricum, deja a început să se piardă știința meteorologiei în rândul publicului larg și dac-o țin așa, din dezastru în dezastru, cu urgii care nu există, cu siguranță ne vom lua situația meteo cu estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor de orice tip de la specialiștii din afara României.