În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, parlamentarii români și-au găsit timp și pentru aprobarea unei legi privind instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămână a prevenției gripei în România”. Și în acest an, vor fi puse la dispoziție vaccinuri antigripale gratuite, prescrise și inoculate de medicii de familie, însă ridicate din farmacii.
Luni, 23 septembrie 2024, Parlamentul României a aprobat o lege prin care se instituie „Săptămâna prevenției gripei în România”, perioadă ce va fi marcată în fiecare an în prima săptămână a lunii octombrie. „Art. 2. – „Săptămâna prevenției gripei în România” poate fi marcată de către autoritățile publice centrale și locale, precum și de către organizațiile nonguvernamentale și organizațiile profesionale prin organizarea de evenimente dedicate prevenției gripei”, se arată în legea care deja a fost promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că-și va produce efectele încă de luna viitoare.
În prima săptămână a lunii viitoare, autoritățile publice vor demara campanii cu privire la importanța vaccinării antigripale și a respectării regulilor de prevenție a gripei în sezonul rece. Conform datelor prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în sezonul 2023-2024, în România au fost raportate 65.135 de cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), cu 12,6% mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (când au fost 57.814 de cazuri). „În ceea ce privește vaccinarea antigripală, în ultimele sezoane se observă o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate. O acoperire vaccinală scăzută va duce la acumularea de indivizi susceptibili și la scăderea imunității populației, astfel ne vom putea confrunta cu o creștere a severității viitoarelor sezoane de gripă”, se arată în raportul INSP publicat în august.
Un motiv al scăderii numărului de vaccinări cu vaccin antigripal ar putea să-l constituie procedura prin care în loc ca vaccinurile antigripale să fie transmise medicilor de familie, cei care îl și administrau, ca până în urmă cu câțiva ani, respectivele vaccinuri gratuite au trebuit ridicate din farmacii pe baza unei rețete eliberate de către medicii de familie de către pacienți, care, ulterior, trebuiau să revină la cabinetele medicilor de familie pentru administrare. Această procedură se pare că va fi păstrată și în acest an. Rămâne doar ca în farmacii să ajungă noul virus anti-gripal, medicii de familie să îl prescrie, iar românii, în special cei din categoriile cele mai vulnerabile la îmbolnăvirea cu virusul gripal, copii, persoane în vârste ori bolnavi cu boli cronice, să dorească să fie vaccinați.