„În cele din urmă, cel mai dureros, din toată guvernarea asta dezastruoasă a comasaților de la PSD și PNL, este că tot cetățenii vor achita nota de plată. Taxele şi impozitele pe proprietățile românilor vor crește după alegeri. Taxele și impozitele pe proprietăți (imobile și terenuri), colectate și utilizate de autoritățile locale, vor crește în 2025”, a spus deputatul Mihai Botez, președintele USR Vaslui.
„Taxele şi impozitele pe proprietățile românilor vor crește după alegeri”, a avertizat deputatul Mihai Botez, președintele USR Vaslui, în cadrul unei conferințe de presă. „În cele din urmă, cel mai dureros, din toată guvernarea asta dezastruoasă a comasaților de la PSD și PNL, este că tot cetățenii vor achita nota de plată. Taxele şi impozitele pe proprietățile românilor vor crește după alegeri. Taxele și impozitele pe proprietăți (imobile și terenuri), colectate și utilizate de autoritățile locale, vor crește în 2025, după intrarea în vigoare a prevederilor stabilite prin OUG 16/2022, care schimbă esențial modul de calcul al acestor taxe”, a spus Botez, care a completat: „Prevederile acestei ordonanțe ar fi trebuit aplicate începând cu 1 ianuarie 2023. Ulterior, pentru că au constatat că le-ar putea afecta rezultatele la alegerile locale PSD și PNL au decis amânarea intrării în vigoare prin Legea 370/2022, pentru data de 1 ianuarie 2025”.
Fidel ideii de transparență și bună comunicare cu vasluienii, deputatul Mihai Botez, președintele USR, singurul parlamentar vasluian care are obiceiul de a-și prezenta agenda și activitatea public, a prezentat, în cadrul aceleeași conferințe de presă, proiectele de lege inițiate de USR care au fost aprobate de Parlament la finalul sesiunii parlamentare de primăvară.
Una dintre acestea ar putea fi numită „Fără alcool, tutun și băuturi energizante vândute minorilor!”. „Pentru a verifica împlinirea vârstei de 18 ani de către cumpărător sau consumator, vânzătorii de băuturi alcoolice, băuturi energizante și produse din tutun, respectiv angajații localurilor publice vor avea obligația să solicite consultarea actelor de identitate ale cumpărătorului/consumatorului. Amenda pentru neîndeplinirea acestei obligații este cuprinsă între 10.000 lei și 30.000 lei. Vânzarea de tutun și alcool minorilor și adolescenților este un fapt cunoscut și pe care multă lume se face că nu-l vede chiar dacă este de o gravitate uriașă. Cu toate că interdicția de a vinde alcool și țigări minorilor este prevăzută de mai mult timp în legislație aceasta a fost prea puțin respectată iar principalul motiv invocat era că vânzătorul nu poate verifica vârsta cumpărătorului. Acest lucru a fost corectat prin propunerea legislativă a USR”, a explicat președintele USR Vaslui.
Șefii companiilor deținute indirect de stat vor fi obligați să-și declare averea și interesele
Printr-o altă prevedere legală gândită de parlamentarii USR, șefii companiilor și unităților economice deținute indirect de stat vor fi și ei obligați să depună declarații de avere și interese, la fel ca persoanele cu funcții de conducere în regiile autonome, societățile naționale sau societățile comerciale la care statul este acționar majoritar sau semnificativ. „Aceste cimitire de dinozauri sunt de fapt instituții fără vreun rezultat concret pentru economie, nu aduc nicio valoarea adăugată pentru societate, dar care asigură salarii foarte mari pentru foști actori politici mai vizibili sau mai puțin vizibil. Știați că un director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială a primit, pe durata a 4 ani, un salariu de circa 1 milion de lei, sau că șeful Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă a ajuns și la 54.000 de lei pe lună? Statul român are circa 50 de astfel de institute de cercetare și peste 1.400 de companii de stat, cu mai bine de 265.000 de angajați și 5.000-7.000 de membri în consiliile de administrație”, a declarat Mihai Botez.