Primarul din Șuletea ceartă locuitorii care consumă apă în exces

Pe fondul secetei prelungite și caniculei apăsătoare, primarii vasluieni, după explicații și apeluri, trec la mustrări pentru locuitorii care „nu înțeleg de vorbă bună”. Un exemplu este Ciprian Tamaș, care își ceartă consătenii pe pagina de socializare: „Îmi pare rău că spun asta, dar sunt persoane care efectiv își bat joc de noi și de ceilalți consăteni din Jigălia și Rășcani care ne-au înțeles mesajul de a consuma apa doar pentru strictul necesar!”, spune edilul iritat.

Un primar după altul au explicat și făcut apeluri, în mediul online, către locuitori pentru a consuma rațional apa, astfel încât să nu se ajungă la crize. Dar nu toți vasluienii înțeleg aceste mesaje, care au apărut în niște condiții obiective, create de seceta persistentă și canicula care nu cedează. Astfel încât, pus în fața indolenței unor concetățeni, primarul din Șuletea, Ciprian Tamaș, a răbufnit pe pagina sa de socializare. „Îmi pare rău că spun asta, dar sunt persoane care efectiv își bat joc de noi și de ceilalți consăteni din Jigălia și Rășcani care ne-au înțeles mesajul de a consuma apa doar pentru strictul necesar!”, a scris edilul, care nu a încetat să explice situația: „Este caniculă, dar v-am spus că nu intră Dunărea în bazinul nostru de acumulare! Pompa are o lună de zile de când merge nonstop, iar apă în bazin nu se acumulează! Va fi dureros când efectiv va ceda pompa și va fi nevoie să nu avem apă o perioadă…iar atunci vor suferi și cei care acum își bat joc de noi!”.

Condițiile sunt excepționale, a explicat primarul, iar locuitorii ar trebui, cu toții, să fie responsabili. „Este prima oară ce se întâmplă acum…nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație la Rășcani și Jigălia! Vă rugăm să ne aduceți la cunoștință dacă știți cazuri prin vecinii dumneavoastră! Vom interveni numaidecât!!! Am convingerea că ați înțeles mesajul nostru și veți pune umărul să ne ajutați să vă ajutăm! Vă mulțumesc!”, a transmis Ciprian Tamaș.

Mesajul primarul din Șuletea vine după ce alți edili din județ au trecut la raționalizarea distribuirii de apă. Este cazul comunei Zorleni, unde, recent, pentru două sate din comună, Zorleni și Popeni, primărița Paula Hultoaia a anunțat raționalizarea distribuirii apei către locuitori, după un program în care apa va ajunge în robinete dimineața, până la ora 11:00, și spre seară, după ora 16 și până la 23:00, în Zorleni, și între 17:00 și 23:00, în Popeni.

Alți primari au făcut apeluri, încă de la începutul acestei luni, către locuitori să consume apa rațional și, mai ales, să renunțe la udarea grădinii. „În contextul secetei pedologice prelungite, debitul de apă care alimentează bazinele de colectare a scăzut semnificativ, motiv pentru care rugăm cetățenii comunei Fruntișeni sa consume cu responsabilitate apa, evitând udatul culturilor (legumelor, gazonului, viilor, etc…) sau umplerea piscinelor. Apelăm la bună înțelegere, din partea dumneavoastră, pentru ca apa care se colectează să poată ajunge în cât mai multe gospodării din comună. Mulțumim pentru înțelegere!”, transmitea Primăria Fruntișeni.

Dacă, zilele acestea, metereologii prelungesc codurile roții și portocalii de la zi la zi, prognozele lor pe termen mediu și lung nu sunt optimiste. Cel puțin pentru luna iulie, se vorbește doar despre precipitații reduse și răzlețe

La nivel național, aproximativ 291 de localități din România se confruntă cu restricții în furnizarea de apă potabilă din cauza nivelurilor scăzute ale apelor din mai multe râuri. Coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare este de 80,46% și se preconizează o scădere la 77% până la sfârșitul lunii, conform Administrației Naționale „Apele Române”.

Reprezentanții instituției subliniază necesitatea utilizării raționale a apei, în special pentru consumul uman. „Monitorizăm constant resursele de apă și aplicarea planului de restricții. Cu un volum actual de aproximativ 3,49 miliarde de metri cubi, lacurile de acumulare asigură necesarul de apă pentru populație și industrie, dar este crucial ca toată lumea să economisească apa”, au declarat oficialii Apelor Române.

Cele mai afectate județe de restricțiile în furnizarea de apă potabilă sunt Botoșani (133 localități), Iași (58 localități) și Vrancea (36 localități), dar situația este prezentă și în localități din județele Vaslui, Neamţ, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba. În aceste zone, apa este furnizată în anumite intervale orare, în funcție de capacitatea de reumplere a rezervoarelor.

În plus, 239 de localități fără sisteme centralizate de alimentare cu apă, dependente de surse individuale precum fântânile, se confruntă cu secarea acestora. Județele cele mai afectate sunt Botoșani (151 localități), Vaslui (61 localități) și Neamț (12 localități), dar astfel de cazuri se întâlnesc și în Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.