Absolvenții de gimnaziu și liceu, „plătiți” pentru a susține examenele naționale

Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care primesc burse de merit și care, în perioada următoare, vor susține examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024, vor beneficia de aceste drepturi până la afișarea rezultatelor finale, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației. Astfel, absolvenții clasei a VIII-a și cei de liceu care susțin Bacalaureatul vor primi bursa de merit integrală pe luna iunie, adică 450 de lei, la care se adaugă banii pe 7 zile, adică 136,95 lei, respectiv 10 zile, adică 195,65 de lei, în cazul liceenilor, pe iulie.  De anul școlar viitor, acordarea burselor ar putea fi modificată, burse de merit urmând a primi doar elevii cu medii peste 9,50, iar cei cu medii peste 7,00 vor primi burse de reziliență.

Bursele de merit pentru elevii care termină clasa a VIII-a se vor acorda și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale 2024, iar pentru elevii de liceu și din învățământul profesional și tehnic și pe perioada examenului național de bacalaureat, respectiv de certificare a calificării profesionale și a pregătirii practice, potrivit Ministerului Educației. „Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examene naționale beneficiază de burse până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor”, a transmis Ministerul Educației. „Art. 3 – Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 6 alin. (1) și la art. 12 alin. (1)”, conform prevederilor art. 3 din Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, aprobată prin ordinul nr. 6238/2023. Elevii care primesc burse și în vacanța școlară sunt cei care primesc burse de bursă de excelență olimpică I și II și elevii cu burse sociale.

Cât privește absolvenții de gimnaziu și liceu care primesc burse de merit, ei vor primi integral banii pentru luna iunie, precum și sumele aferente zilelor lucrătoare până la finalul examenelor naționale, respectiv până pe 9 iulie 2024, când se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024, sau până pe 12 iulie rezultatele finale la Bacalaureat, în cazul absolvenților de liceu. 

Sumele pe care le primesc elevii care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 vor fi de 450 lei, aferentă bursei de merit pentru luna iunie, la care se adaugă, pentru luna iulie suma aferentă pentru 7 zile lucrătoare (de cursuri) pentru elevii care susțin Evaluarea Națională, absolvenții de gimnaziu urmând a primi 136,95 lei. Restul elevilor de gimnaziu, care termină școala pe 21 iunie vor primi 342 de lei bursa de merit. Cât privește absolvenții de liceu din promoția curentă care susțin Bacalaureatul, ei vor primi bursă de merit aferentă unui număr de 10 zile de cursuri, respectiv 195,65 de lei.

De anul școlar viitor, acordarea burselor ar putea fi modificată. Un proiect de metodologie nouă lansat de Ministerul Educației prevede ca bursa de merit să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50 și prevede și o bursă de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7. Atât cei cu medii peste 9,50, cât și cei cu medii peste 7 vor primi bursele în limita a 30% din totalul de elevi din clasă.

În plus, prezența la școală și media 10 la purtare ar urma să fie condiții obligatorii pentru bursele școlare. La mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică pe luna respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.