Conducerea Consiliului Județean Vaslui propune un nou proiect major de infrastructură rutieră: „Axa rutieră strategică Sud – Vest a județului Vaslui”. Proiectul, care ar urma să coste peste 457 de milioane de lei, ar urma să lege drumul național DN 2F, din comuna Dragomirești, cu Bârladul și, mai departe, până în drumul european E581.

Într-o ședință extraordinară, convocată cu doar două zile înaintea alegerilor locale din 9 iunie 2024, consilierii județeni au aprobat două hotărâri privind proiectul „Axa rutieră strategică Sud – Vest a județului Vaslui”, inclusiv cheltuielile legate de proiect și încheierii unui acord de parteneriat cu cele 11 comune traversate de viitorul drum strategic.
Cum, necum, actuala conducere a județului consideră că doar vestul județului este important, după ce deja o altă „Axă rutieră strategică” ce leagă Bârladul, prin vestul județului, de Codăești, este în curs de finalizare. Doar că această din urmă este strâns legat de dosarul „Portbagajul”, în care fostul președinte al Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, este acuzat de primirea unei mite de 1,25 milioane de lei. Nu este singura legătură între cele 2 „Axe rutiere strategice”: Drumul județean DJ 243 a mai fost reabilitat în urmă cu circa 15 ani cu fonduri de la bugetul județului Vaslui, chiar de firma prietenului de atunci al lui Buzatu, Savin, acelați care a stat la baza arestării fostului președinte. Și atunci, la câteva luni de la finalizarea lucrării, de-a lungul axei drumului au apărut crăpături, semn că lucrările nu au fost chiar conforme. De altfel, în chiar Referatul de la proiectul de hotărâre pentru aprobarea proiectului „Axa rutieră strategică Sud – Vest a județului Vaslui” se arată că respectivul Drum Județean 243 inclus în investiția „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui” „prezintă o multitudine de defecte, atât structurale, cât și de suprafață, cum ar fi: degradări din cauza oboselii cu nivel mediu și ridicat de severitate, faianțări, fisuri și crăpături longitudinale și transversale, plombări, făgașe, denivelări și rupturi de margine, gropi care afectează stratul de suprafață, cât și cedări de acostamente”. De asemenea, s-a constatat că sistemele de scurgere a apelor din zona drumului sunt deteriorate, subdimensionate, colmatate, lipsesc timpanele și parapeții pentru siguranța circulației la podețe și nu se asigură, peste tot, colectarea și evacuarea apelor către emisari”…
Reabilitarea celor două drumuri județene, DJ 243 și DJ 243 A ce fac obiectul „Axei rutiere strategice Sud – Vest a județului Vaslui” ar urma să coste 457.451.097,25 lei cu TVA, din care 295.214.823,35 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă ce ar urma să fie accesată în cadrul unui proiect ce ar urma să fie depus în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, 105.892.273,59 lei reprezintă contribuția proprie iar 56.344.000,31 lei reprezintă valoare totală neeligibilă a proiectului, inclusiv TVA neeligibil, bani care ar trebui asigurați de la bugetul local al județului Vaslui.
„Prin implementarea proiectului vor beneficia: 1. locuitorii localităților deservite de cele două drumuri (35.635 persoane), prin facilitarea mobilității pe piața forței de muncă; facilitarea accesului la servicii sociale, educaționale, de sănătate; îmbunătățirea calității mediului în care trăiesc; creșterea gradului de siguranță pentru pietoni; facilitarea accesului mijlocelor de intervenție rapidă (salvare, pompieri); 2. Agenții economici din zonă sau cei care folosesc zona ca tranzit prin acces mai ușor la piețele locale, regionale și naționale; reducerea costurilor de transport; 3. Consiliul Județean Vaslui, prin reducerea costurilor de întreținere a tronsoanelor de drum județean ce compun traseul; creșterea resurselor alocate pentru alte investiții în modernizarea infrastructurii rutiere; creșterea gradului de satisfacție a populației față de administrația județeană; 4. utilizatorii drumului, prin scurtarea timpului de călătorie; creșterea mobilității naționale, regionale și locale, creșterea gradului de siguranță a circulatiei; scăderea costurilor de transport (economii de carburanți și scaderea uzurii vehiculelor); 5. cele 11 UAT-uri partenere traversate de traseul drumului strategic propus, prin crearea de noi oportunități de dezvoltare economică și locuri de muncă apărute ca urmare a potențialelor investiții în zonă; creșterea veniturilor locale prin crearea premiselor dezvoltării de noi afaceri în zonă; creșterea gradului de satisfacție a locuitorilor; creșterea siguranței circulației pentru locuitorii comunelor; creșterea confortului pentru transportul public de călători; îmbunătățirea calității mediului în localități”, se arată în Referatul de aprobare a Proiectului de Hotărâre aprobat de către consilieri. Este vorba de locuitorii comunelor Pogana, Perieni, Ciocani, Ivești, Pogonești, Tutova, Pochidia, Iana, Puiești, Voinești, Dragomirești, traversate de traseul drumurilor județene propuse spre reabilitare incluse în „Axa rutieră strategică Sud – Vest a județului Vaslui”
„Prin realizarea noii Axe Strategice, „Drumul județean DJ 243 asigură legătura dintre municipiul Bârlad, acolo unde are continuitate până în drumul european E581 și drumul național DN 2F, care este singurul drum național ce unește județele Vaslui și Bacău. Totodată, drumul județean DJ 243 se mai intersectează de-a lungul traseului cu alte două drumuri județene (DJ 243A și DJ 245A). Drumul județean DJ 243A asigură legătura dintre sudul județului cu drumul european E581, cu drumul național DN 11A (la km 12+941), cu drumul județean DJ 243B și cu drumul județean DJ 243 care duce în drumul național DN 2F. Toate aceste conexiuni oferă locuitorilor zonelor tranzitate de drum posibilitatea de acces spre județele Bacău și Galați”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Pe când o inițiativă de accesarea de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea și a drumurilor județene din sudul și nordul județului, eventual cu înființarea de „Axe strategice” și în zonele respective?