Alegeri 9 iunie 2024: Unde votăm!

Atât pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cât și pe site-urile ori la sediile primăriilor, au fost afișate listele cu delimitarea, numerotarea și adresa secțiilor de votare pentru alegerile locale și cele europarlamentare de pe 9 iunie 2024. Atenție, la alegerile locale se poate vota doar la secția la care sunteți arondați, în timp ce pentru europarlamentare se poate vota la orice secție, indiferent de oraș, inclusiv la cele din străinătate! Un lucru este cert: în municipiul Vaslui, prezența la vot va fi și de această dată de sub 20%, nu pentru că vasluienii nu ar avea simț civic, ci pentru că imensa majoritate a celor 130.920 de alegători înscriși pe liste nu locuiesc de fapt în oraș. Tot aici se mai află și cel mai aglomerat loc de pe Pământ: într-o singură garsonieră au domiciliul circa 3.500 de persoane, pentru care au fost înființate special două secții de votare!

La alegerile locale din 2020, în municipiul Vaslui prezența la vot a fost de doar 15,42%, fiind prezenți la vot 18.899 alegători dintre cei 122.494 vasluieni înscriți în listele electorale. În decurs de 4 ani, populația municipiului reședință de județ a crescut mai mult ca în oricare zonă din țară, și asta nu din cauza sporului demografic, ori pentru că condițiile de trai de aici s-au îmbunătățit atât de mult încât s-au întors acasă toți cei plecați spre alte zări și nici a faptului că Vasluiul ar fi devenit brusc vreun pol industrial care a absorbit forță de muncă din alte părți.

Conform Autorității Electorale Permanente (AEP), la acest moment, în municipiul Vaslui sunt înscrise pe listele electorale permanente 130.920 de persoane, inclusiv tineri care au împlinit vârsta de 18 ani până la sfârșitul lunii mai. Mulți dintre acești alegători, frați moldoveni de dincolo de Prut, nu locuiesc de facto în oraș, domiciliul din Vaslui fiind de fapt doar necesar pentru a-și procura legal actele de identitate românești cu care să ajungă apoi în alte țări ale UE.

Se știe de mult că a existat și există persoane care își oferă locuința în acest scop, ajungându-se astfel la situații în care într-o simplă garsonieră de circa 15 mp să aibă domiciliul stabil câteva mii de persoane. De aceea, pe lista delimitarea, numerotarea și adresa secțiilor de votare pentru alegerile locale și cele europarlamentare de pe 9 iunie în municipiul Vaslui există circa 22 de secții de votare înființate pentru doar câteva locuințe, în unele cazuri două secții de votare pentru „alegătorii” care locuiesc într-o singură garsonieră sau apartament. De exemplu, pentru un singur apartament din blocul 46 de pe strada Avântului au fost înființate 3 secții de votare: Secția nr. 8, pentru alegătorii a căror nume începe cu literele de la I la R, Secția 9, pentru cei cu nume de la S la V, iar restul sunt cuprinși pe listele de la Secția 7. Acesta nu este un caz singular, pentru că în blocuri de pe strada Avântului, M. Kogălniceanu, Metalurgiei, Castanilor sau de pe strada Școlii, la Evidența Populației apar înscrise de câteva sute de ori mai multe persoane decât cele care locuiesc de fapt acolo.

În aceste condiții, este de așteptat ca prezența la vot înregistrată la nivelul municipiului Vaslui să fie undeva la 15 – 20%, una dintre cele mai mici înregistrate în orașele de o mărime similară.

Pentru alegerile din 9 iunie 2024, în municipiul Vaslui au fost înființate 87 de secții de votare. Pentru a afla unde votezi, consultă listele afișate la sediul Primăriei la sediile secțiilor de votare, ori intră pe site-ul www.registrulelectoral.ro și completează CNP-ul și doar numele de familie ori scanează codul QR de pe pagina respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.