Atenție fermieri: vineri, 7 iunie, ora 24.00, expiră termenul de depunere a cererilor de plată la APIA pentru 2024

Cu doar trei zile înainte de expirarea termenului final, puțin peste 88% dintre potențialii beneficiari, fermieri vasluieni, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de subvenție aferente anului 2024. În acest an, nu va mai exista o „perioadă de grație” pentru depunerea cererilor, cu plata de penalități de întârziere, și nici pentru corectarea declarațiilor depuse greșit. „Până vineri, 7 iunie, ora 24.00, vom fi permanent la dispoziția fermierilor vasluieni, astfel ca fiecare dintre ei să poată depune cererile de plată aferente Campaniei 2024, și astfel să poată beneficia de finanțarea nerambursabilă necesară menținerii și dezvoltării activității în domeniul agricol”, a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Campania de depunere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a cererilor de plată în domeniul agricol 2024 a demarat cu ceva întârziere, în acest an. În plus, au apărut unele modificări față de anii precedenți, cea mai importantă modificare fiind faptul că termenul limită de depunere a cererilor nu va mai fi prelungit pentru ca fermierii să poată înregistra cererile cu aplicarea de penalități.

Responsabilii de la nivelul Centrului Județean APIA Vaslui au notificat în acest sens atât fermierii, cât și autoritățile locale, care, la rândul lor, au diseminat această informație la nivelul potențialilor beneficiari ai măsurilor de sprijin. Cu toate acestea, în acest an, deși mai sunt doar 3 zile până la finalul Campaniei APIA 2024, doar 88% dintre fermierii vasluieni au transmis cererile de plată și documentele aferente pentru a beneficia și în acest an de subvenții agricole. Conform datelor comunicate de către Centrul județean APIA Vaslui, până acum (în după amiaza zilei de marți, 4 iunie 2024), au fost depuse 14.062 cereri de plată.

Comparativ cu numărul de cereri depuse în anul anterior, 15.918 cereri, dar și a suprafeței agricole pentru care au fost deja solicitate subvenții, 239.086 ha, față de 268.778 ha, anul trecut, se poate spune că sunt șanse mari ca unii dintre fermieri, prinși, probabil, cu lucrările agricole ce se efectuează în această perioadă, vor rămâne în acest an fără subvenții, lucru care le-ar îngreuna considerabil pregătirea viitorului an agricol, din punct de vedere financiar. Spre comparație, dacă în anii trecuți, cu câteva zile înaintea expirării termenului final de depunere a cererilor, procentul celor care au depus documentațiile necesare la nivelu județului Vaslui era undeva la 95 – 97%, acum, cum am arătat, acest procent este de doar 88%.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Centrul Județean Vaslui, informează că termenul limită de depunere a Cererilor de Plată în cadrul Campaniei 2024, este data de 7 iunie, inclusiv. Față de anii precedenți, termenul limită de depunere a cererilor nu va mai fi prelungit cu o perioadă în care fermierii să poată înregistra cererile cu aplicarea de penalități. În situația în care cererea de plată este depusă ulterior datei limită de 7 iunie 2024, aceasta este considerată inadmisibilă și nu va fi dată la plată!”, anunță APIA Vaslui, a cărei conducere dorește să vină în sprijinul fermierilor: „Fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În acest caz, este necesar să se anunțe funcționarul desemnat pentru gestionarea cererii cu privire la semnătura electronică. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. Este extrem de important ca solicitantul să verifice încă o dată informațiile și documentele, înainte de semnarea Cererii de Plată 2024”.

„Asigurăm fermierii de tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic, precum și a schemelor de sprijin compensatoriu de mediu și climă în Campania 2024”, a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.