De luni începe plata integrală a subvențiilor APIA pe 2023

La sfârşitul lui noiembrie, APIA a finalizat plata avansurilor din subvențiile aferente cererilor de puse de către fermieri în cadrul Campaniei 2023 şi, începând cu 4 decembrie, urmează să se facă autorizarea integrală la plată a acestor subvenții. În județul Vaslui, în acest an au fost depuse 15.939 de cereri de subvenție, pentru o suprafață de 270.717, 41 ha de teren agricol, fermierii urmând a-şi primi subvențiile până cel târziu pe 30 iunie 2024.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează autorizarea la plată a subvențiilor agricole pentru scheme de ajutor ce li se cuvin fermierilor în baza cererii unice de plată depuse în acest an.

Fermierii care au primit o avansuri din subvențiile agricole vor încasa diferența, în timp ce fermierii care nu au beneficiat de o primă tranșă, vor încasa subvenția integral. Termenul limită pentru plata subvențiilor este 30 iunie 2024, însă, ca de obicei, cei mai mulți dintre fermieri îşi vor primi subvențiile până cel târziu la sfârşitul lui februarie, tocmai la timp pentru a pregăti lucrările agricole de primăvară.

O bună parte dintre fermieri au beneficiat deja de avansuri din subvențiile aferente anului 2023, respectiv 70%, din cuantumul intervențiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din cuantumul măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), bani cu care, cei mai mulți dintre ei, au pregătit noul an agricol. „În perioada 16.10.2023 – 26.11.2023, Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură a autorizat la plata avansului aferent Campaniei 2023 suma de 843.935.993,45 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) + cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) și Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), pentru un număr de 662.586 de fermieri”, se arată într-un comunicat al APIA.

Între cei care au primit avansuri se numără şi marea parte a celor 15.939 fermieri vasluieni care au depus în acest an cereri de subvenție, pentru o suprafață totală de 270.717, 41 ha de teren agricol. În cazul fermierilor care au decizii de plată emise și nu le-au încasat sau au încasat doar parțial banii cuvenți, banii aferenți avansurilor vor intra în cont până la finalul anului.

Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.