Vasluiul #întinerEȘTE

Desemnarea municipiului Vaslui drept Capitală a Tineretului din România reprezintă nu doar o onoare, cât mai ales o obligație pentru grupul de tineri și municipalitatea care a sprijinit necondiționat acest proiect în a implementa toate acțiunile promise, în special inițiativa #Vasluiul întinerEȘTE. În 2025 vor fi programate zeci de manifestări culturale, sportive, artistice, și, mai ales, educaționale, destinate să dea tinerilor speranţa că se pot rămâne sau se pot întoarce pentrru o carieră de success în Vaslui.   

Săptămâna trecută, principalii artizani ai strategiei cu care municipiul Vaslui a câștigat titlul de Capitală a Tineretului din România pentru anul 2025 și-au prezentat programul activităților și strategiile care vor fi implementate în perioada viitoare pentru a face municipiul reședință de județ demn de această titulatură. În cadrul conferinței de presă organizate la sediul Primăriei municipiului Vaslui, Denisa Săvuc, managerul grupului de inițiativă, Teodora Mihăilă și Ioan Crețu, au arătat că „faptul că zilele trecute, la Târgu Jiu, juriul format din 25 de persoane au apreciat programul foarte detaliat prezentat de reprezentanții municipiului Vaslui și ne-au acordat onoarea de a găzdui în 2025 Capitala Tineretului din România, ne bucură, dar ne și obligă să ne respectăm angajamentele luate. Astfel, pe tot parcursul anului 2025, dar și până atunci, vor avea loc o sumedenie de evenimente de tot felul, evenimente grupate sub programul propus de noi #Vasluiul întinerEȘTE. Practic, ne dorim întinerirea tuturor aspectelor vieții din municipiu, prin descoperirea și încurajarea tinerilor de a se implica și a participa în toate sectoarele sociale ori de activitate ale municipiului: instituții publice, mediul amnteprenorial, comerț, turism, etc. 2025 va însemna un an plin de manifestări dedicate tineretului vasluian. Vom avea evenimente culturale, artistice, sportive, Open Camp, un Târg de cariere, un Summit care, sperăm, va reuşi să adune tineri din tot restul ţării, şi poate facem o tradiţie din Winter Fest, care anul acesta va avea prima ediţie. Va fi un an de zile plin de evenimente, începând din ianuarie până în decembrie 2025, dar și de evenimente lunare și trimestriale în care tinerii se vor întâlni și vor avea ocazia să-și descopere propriile abilități personale în vederea accesării mai ușor a pieței de angajabilitate. În afara manifestărilor și activităților culturale, artistice sau sportive, se va pune un foarte mare accent pe dezvoltarea personală și posibilitatea de carieră a tinerilor vasluieni, astfel încât aceștia să identifice oportunităi pentru a rămâne, sau, pentru cei plecați la studii ori stabiliți pe alte meleaguri, de a reveni acasă”, a declarat Denisa Săvuc, managerul grupului de iniţiativă, care a prezentat în linii mari programul ACCED, o platformă de dezvoltare a tinerilor, de integrare în societate, program datorită căruia inițiativa tinerilor vasluieni a adus municipiului titulatura de Capitală a Tineretului din România în 2025.

Conform reprezentanților tinerilor vasluieni, ACCED îşi propune ascensiunea tinerilor către orientarea şi regăsirea vocaţională, un program complex prin care tinerii vor putea să-l parcurgă, astfel încât la finalul său, ei să reuşească să aibă o perspectivă mult mai clară asupra carierei pe care vor să o urmeze sau chiar să ajungă să se reorienteze în privinţa reorientării profesionale. De aceea, pe toată perioada anului 2025 vor avea loc o serie de activități săptămânale și lunare în acest sens, multe dintre ele urmând a se desfășura în Noul Centru Multifuncțional pentru Tineret, centru care urmează a fi construit prin eforturile Primăriei municipiului Vaslui într-o fostă centrală termică dezafectată de pe strada Smârdan. Noul centru, care va fi dotat tot prin eforturile muncipalității, va avea o suprafață de 400 de metri pătrați și va cuprinde mai multe spații cu destinații diverse, atât pentru petrecerea timpului liber a tinerilor, cât și pentru organizarea de ateliere, cercuri artistice, ori de activități care pun accent pe dezvoltarea personală sau de carieră a tinerilor. Noul Centru ar urma să fie finalizat încă de anul viitor, oferind astfel o alternativă tinerilor care, acum, au drept loc de întâlnire piațeta din fața fostului sediu al Securității (actualul sediu al IPJ), ori parcări din oraș.

Tot până în 2025 urmează a se înființa Federația Tinerilor din Vaslui, având același scop, atragerea și responsabilizarea tineretului vasluian în vederea implicării mai active în viașa comunității, cu atât mai mult cu cât deja există Programul ACCED, un program care este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – Antreprenorial, C – Cultură, C – Civico-politic, E – Ecologie, D – Digitalizare. În cadrul fiecărui domeniu vor avea loc multiple activități pentru tineri, activități menite să-i ajute să se descopere și, totodată, să se dezvolte.

Cât privește finanțarea numeroaselor activități ce ar urma să fie implementate în 2025 pentru a onora titulatura de Capitală a tineretului din România, se contează nu doar pe aportul municipalității vasluiene, pe premiul de 50.000 de euro acordat la câștigarea acestui titlu ori pe voluntariatul tinerilor, ci și pe atragerea de alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private, speră artizanii strategiei cu care municipiul Vaslui a câștigat acest titlu. Aceștia au făcut și un apel către tinerii vasluieni: „Avem nevoie să fim pregătiți! Avem nevoie să avem capacitatea de a implementa în 2025 toate evenimentele propuse în Programul Vaslui – Capitala Tineretului din România. Avem nevoie de suportul tinerilor, al tuturor vasluienilor, al autorităților publice și a mediului de afaceri pentru a demonstra că Vasluiul merită această titulatură!”, a declarat Teodora Mihăilă la sfârșitul conferinței de presă.

Prezenți la conferința de presă, reprezentanții Primăriei municipiului Vaslui, viceprimarii Lucian Braniște și Cătălin Mândru, au promis tot sprijinul pentru ca Programul Vaslui – 2025 – Capitala Tineretului din România să fie un adevărat succes.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.