„Noile măsuri fiscale nu au rolul de a susține economia românească, ci de a masca incompetența crasă a guvernului”

De la 1 noiembrie 2023 au intrat în vigoare măsurile fiscal-bugetare ale Guvernului Ciolacu. În opinia reprezentanților Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), „pachetul de măsuri fiscale a fost direcționat doar către români și mediul de afaceri, și va afecta negativ veniturile a sute de mii de angajați din construcții, din agricultură și industria alimentară sau din IT. Alte milioane de români, o treime din populație, care nu posedă carduri sau conturi bancare, vor fi afectați de limitarea plafonului la plățile în numerar, iar unii dintre ei, în special dintre cei din mediul rural, vor fi în imposibilitate să-și achiziționeze bunuri de larg consum. Încercarea disperată a guvernului PSD – PNL de a reduce cheltuielile este în fapt o dovadă a lipsei de viziune și de incompetență a actualei guvernări, și va avea rezultate dezastruoase pe termen lung”, cum spune Adrian Matran, membru în Biroul de Conducere Județean al Organizației AUR Vaslui.

Măsurile fiscale ale Guvernului PSD-PNL care au intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2023 sunt aspru criticate de opoziție, în special de reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care consideră că măsurile nu vor reduce cheltuielile și nici nu vor combate evaziunea fiscală, scopul declarat al Guvernului Ciolacu. În schimb, vor avea rezultate dezastruoase pe termen mediu și lung asupra bunăstării celor mai mulți dintre români. „Pachetul de măsuri fiscale a fost direcționat doar către români și mediul de afaceri. În realitate, statul nu a făcut nici reduceri de cheltuieli, nu a eliminat nici sporuri. Circa 130.000 de lucrători din IT vor avea de suferit, pentru că vor fi nevoiți să plătească un impozit de 10% pe venit pentru un salariu mai mare de 10.000 lei. Tot în IT, aceștia nu vor mai fi obligați să contribuie la Pilonul 2 de pensii, ceea ce duce la concluzia că va slabi acest pilon de pensii și, bineînțeles, poate se va îndeplini visul PSD de a-l naționaliza, după vremea lui Dragnea. De asemenea, alți 545.000 de români vor fi afectați de măsurile acestea fiscale. Lucrătorii din construcții, din agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de plata contribuției de sănătate și a contribuției pentru muncă, ceea ce a dus inițial la o scădere a salariilor minime în aceste domenii. Guvernul Ciolacu a venit cu o cârpeală de OUG prin care să se asigure că nu vor fi scăzute aceste salarii”, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul din Vaslui al partidului, Adrian Matran, membru în Biroul de Conducere Județean al Organizației AUR Vaslui.

„Cel mai grav este că vom avea o măsură prin care se va limita plafonul la plățile în numerar, ceea ce va duce la afectarea a trei drepturi fundamentale prevăzute de Constituție. Este vorba de articolul 23 privind libertatea individuală, articolul 44, dreptul la proprietate privată, pentru că noi credem că este o măsură prin care se dorește separarea noastră de banii pe care îi câștigăm, și articolul 45 privind libertatea economică. Intuim niște scopuri majore ale acestor măsuri. Este vorba de procesatorii de plăți, care sunt în general băncile, care vor face niște profituri suplimentare, pentru că, la fiecare tranzacție, avem un comision între 1 și 1,5% din tranzacție. De asemenea, Alianța pentru Unirea Românilor crede că se dorește instituirea unui control politic asupra vieților noastre. Nu mai e mult până când ni se va spune pe ce avem voie și ce nu avem voie să cheltuim. Dar ceea ce nu îi interesează pe guvernanți este în legătură cu românii care nu au cont în bancă. Potrivit datelor furnizate de Banca Mondială pentru anul 2021, 24% dintre beneficiarii de salarii din România continuă să primească banii exclusiv în numerar. În plus, aceleași date arată că 31% dintre români nu au deschis un cont la o instituție bancară”, a explicat reprezentantul AUR Vaslui.

Așa cum a declarat Adrian Matran, „în nenumărate ocazii, în luările publice de poziție și de la tribuna Parlamentului, Alianța pentru Unirea Românilor a atras atenția cu privire la faptul că aceste măsuri fiscale nu au rolul de a susține economia românească, ci de a masca incompetența crasă cu care au fost concepute și adoptate și care se face vinovată de tot dezastrul economic în care ne aflăm. Se va dovedi că am avut dreptate, dar, din păcate, va fi prea târziu: bunăstarea și nivelul de trai a milioane de români vor fi afectate!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.