Premiere în viața municipiului Vaslui: bugetarea participativă și săli de sport pentru școli

Bugetarea participativă, prin care vasluienii vor putea propune proiecte care să le îmbunătățească viața, în limita a 200 de mii de lei, a fost lansată. USR Vaslui se oferă să ajute cetățenii implicați și activi la elaborarea propunerilor, la sediul propriu. Viceprimarul Cătălin Mândru a anunțat, de asemenea, demararea construirii primei săli de sport pentru o școală, o altă inițiativă a USR Vaslui.

În cadrul unei conferințe de presă, viceprimarul USR Cătălin Mîndru a anunțat lansarea procesului de bugetare participativă la Vaslui. „Pentru anul 2023, municipiul Vaslui dispune de cel mai mare buget, iar acest an coincide cu bugetul partiicipativ, cu o sumă prealocată de un milion de lei. Proiectul privind bugetarea participativă este unul dintre primelele depuse de consileiril USR. Este instrumentul care permite vasluienilor, persoane fizice, juridice sau organizații nongumernamentale să depună proiecte. Cetățenii implicați și activi – și avem suficienți astfel de cetățeni -, identifică anumite probleme și propun soluții, proiecte pentru rezolvarea acestora, care să se așeze în limitele a 200 de mii de lei, și le depun la Primăria municipiului Vaslui, unde sunt evaluate de către o comisie”, a explicat Cătălin Mândru.

Aceste proiecte, odată elaborate, vor fi postare pe o platformă, astfel încât populația să le poată vota și, în final, se vor aloca fonduri pentru proiectele câștigătoare.

Printre domeniile pentru care se pot depune proiecte sunt: alei, trotuare și zone pietonale, mobililitate, accesibilitate și siguranța circulației, spații verzi, infrastrucutră culturală, educațională și de mediu și orașul digital.  

„Platforma este în pregătire, iar vasluienii sunt invitați să participe, alături de autoritățile publice locale la rezolvarea problemelor orașului prin scrierea și depunerea unor proiecte”, a spus Mândru, care a precizat că organizația locală a USR le oferă sprijin direct, la sediul formațiunii, pentru scrierea acestor proiecte. Mai multe detalii se găsesc pe pagina de facebook a organziației politice.

O a doua premieră care face mândră filiala locală a USR este demararea construirii primei săli de sport pentru o școală, ca inițiativă a Consiliului Local Vaslui și cu finanțare de la bugetul local.

„De peste 30 de ani, 7 școli au această nevoie. De peste 30 de ani, administrația PSD construiește piețe goale, bazar fără comercianți, reînvie morți, și aici mă refer la extinderea liniei de troleu, sau vizează cai versi pe pereți – aeroport. Copii au fost privați de dreptul lor de a face orele de educație fiziză așa cum prevede lege”, a spus viceprimarul, arătând că, la propunerea USR, la școlile „Alexandra Nechita” și „Vasile Alecsandri” vor fi construite săli de sport. Joia trecută Consiliul Local a votat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de la Școala gimnazială „Vasile Alecsandri”, o construcție în valoare de 4,8 milioane lei. „Vor urma proiectul tehnic și demararea efectivă a construcției. Ne bucură mereu orice victorie politică în interesul cetățenilor, cu atât mai mult cu cât este vorba despre copii”, a concluzionat viceprimarul Cătălin Mîndru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.