„Cel mai sărac județ din țară este Vaslui. Raportul dintre cele două (București și Vaslui) este de aproape șase la unu, adică de șase ori mai mare PIB/capita în București decât în Vaslui, a explicat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank.

În condițiile în care România își recuperează decalajul economic față de unele țări din Uniunea Europeană și devansează Bulgaria, unele zone ale țării, precum Moldova sau Oltenia, își adâncesc diferența față de celelalte regiuni, precum București, în care PIB per capita depășește multe alte zone din UE.
La o coferință organzată de Banca Națională, Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen, a vorbit mult despre județul Vaslui. El a explicat că România are acum un PIB/capita mai mare decât Bulgaria și avem un PIB/ capita calculat la paritatea puterii de cumpărare semnificativ mai mare și decât în unele țări din zona euro, precum Grecia, Slovacia, Croația, Letonia și suntem foarte aproape de Ungaria. Încă când vine vorba despre ce este în interiorul țării, cea mai bogată zonă este de departe București, cu 263% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare, adică este de peste 2,5 ori mai bogat decât media.
„Cel mai sărac județ din țară este Vaslui. Raportul dintre cele două (București și Vaslui) este de aproape șase la unu, adică de șase ori mai mare PIB/capita în București decât în Vaslui”, a explicat Ionuț Dumitru.
Acest raport este printre cele mai mari din Europa, iar dacă ne uităm la nivel de județe, o să vedem că în ultimii 20 de ani, din 42 de județe, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a PIB/capita decât media național. Celelalte 27 au avut o viteză de dezvoltare mai redusă, deteriorându-și poziționarea relativă. Concluzia economistului este că avem practic o Românie a extremelor, iar aceste extreme se adâncesc.
„Avem regiunea București-Ilfov, care la scară europeană este pe locul 14 din 242 de regiuni după clasificarea NUTS2, cu nivel al PIB-ului per capita 164 față de media de 100 a UE. Un astfel de nivel este peste regiuni precum Stuttgart, Viena, Bremen, Koln, adică avem un nivel de dezvoltare economică foarte înalt. Pe de altă parte, avem și regiunea de Nord-Est a țării care este doar la 46% din media Uniunii Europene, la coada clasamentului. Ocupă locul 226 din 242 de regiuni la scară europeană”, a mai spus Ionuț Dumitru.
Potrivit celor mai recente date disponibile la Institutul Național de Statistică, Capitala „producea” în 2019 peste un sfert din PIB-ul României. Banatul contribuie cu 9,5%, Oltenia aduce 7,7% (cel mai puțin), Moldova contribuie cu 10,3% iar regiunea sud-est cu 9,4%.