Cheia succesului unei afaceri cu flori din Negrești: răbdare și perseverență!

Că e iarnă sau vară, nu există zi sau moment în care florile să nu aducă bucurie. Pe zâmbetele indispensabile au pariat mai mulţi mici antreprenori, care şi-au creat afacerile în jurul acestor elemente declanşatoare de bună dispoziţie. Mai jos regăsiţi, pe scurt, povestea serei de flori a familiei Brîncă din Negrești, județul Vaslui.

Se spune, pe bună dreptate, că florile îi transformă pe oameni în cea mai bună versiune a lor, prin gingășia și miresmele lor. Pentru Denis-Mihăiță Brîncă, un tânăr de 20 de ani, florile aduc și bunăstare.

Mai mult de un deceniu de existență

De aproape un deceniu, în propria gospodărie din Negrești, tânărul vasluian împreună cu familia a dezvoltat o mică afacere cu flori, prin care au reușit să îi impresioneze pe beneficiari și prin care și-au asigurat resursele financiare necesare atât pentru un trai decent, cât și pentru inițierea de noi investiții.

„Această afacere pe care o desfășurăm este una locală și de familie și a început în anul 2008, deci avem cam 15 ani experiență în domeniu. Este o afacere începută de părinții mei și care va continua prin mine. Totul a început dintr-o pură pasiune a mamei mele, căreia îi plac enorm de mult florile și îndeosebi să le îngrijească. Eu, împreună cu părinții și cu sora mea, mă ocup cu mare drag de cultivarea florilor. În serele noastre se cultivă plante pe tot parcursul anului, începând de la florile pregătite pentru sezonul 1-8 martie până la sezonul de Crăciun; serele beneficiază de pauze foarte scurte între perioade”, ne transmite Denis-Mihăiță Brîncă.

Toate serele sunt construite din fonduri proprii. Investițiile au variat în funcție de dimensiunea serei, acestea fiind de dimensiuni care pleacă de la 100 mp și până la 1.000 mp și de dotările aferente pe care cineva dorește să le atribuie serei, cum ar fi: încălzirea, instalații de udare, aerisiri automate ale serei, mese portabile și multe altele.

„Acestea sunt de mai multe tipuri, construite în regie proprie cele mai multe, pentru a face față intemperiilor ce se abat asupra zonei. Sunt construite solid, baza fiind din fier, iar structura din lemn, acoperirea fiind făcută cu policarbonat, dar și cu folie”, mai spune vasluianul.

Zeci de sortimente de flori

Procesul de distribuție are loc în general direct de acasă. Oamenii din zonă revin an de an la locația familiei Brâncă, fiind primiți cu voie bună, dar și cu flori foarte frumoase, de care sunt mulțumiți an de an.

„Afacerea noastră a crescut puțin câte puțin, de la an la an. Nu pot spune că am avut un salt extraordinar de la un an la altul, am ridicat-o în paralel cu cererea venită din partea clienților. Prin urmare, peste 5 ani afacerea nu va fi foarte departe de situația actuală, fiind și o afacere de familie, după cum v-am spus, forța de muncă este limitată. În principal ne axăm pe sezonul 1-8 martie, care conține, în esență, primule, zambile, lalele, cyclamen, garofițe, ranunculus, calceolaria, crini. După care sezonul de primăvară, din lunile aprilie-mai, cu petunii, mușcate, calibrachoa, verbena, crăițe, begonii, salvie și toate celelalte. După care urmează sezonul de toamnă, cu bine cunoscutele crizanteme, în mai multe culori, sfârșind anul de producție cu sezonul de crăciunițe sau poinsettia, care se vor vinde până de Crăciun. În acest moment în sere avem plantele pentru 1-8 martie și deja începem să le pregătim pe cele pentru următorul sezon”.

Plante la ghiveci sau la fir? Care este trendul?

„Cei care doresc să își deschidă un asemenea business trebuie să studieze piața de valorificare”, este de părere tânărul vasluian.

„Să fie atenți dacă își doresc clienții plante la ghiveci sau sunt mai mulți doritori de plante la fir, numărul doritorilor de plante tăiate fiind din ce în ce mai mare. Apoi ar trebui să țină cont de metoda de încălzire a serei pe timpul iernii, pentru că este un factor esențial. Cele mai multe tipuri de plante se cultivă iarna, iar fără o sursă de încălzire adecvată randamentul va fi extrem de scăzut”.

„Cea mai mare provocare în acest business este să reușești să scoți o anumită serie de plante la o anumită dată, pentru a o putea valorifica, știind că imediat urmează să plantezi o nouă serie de plante în acel loc”, adaugă antreprenorul.

„Culturile sunt programate; acestea trebuie să fie frumoase și sănătoase, pentru a putea fi valorificate în timp util și să nu afecteze timpul de creștere al următoarelor plante. Cei care doresc să înceapă acest business, la fel ca și mine, au nevoie de răbdare, perseverență, multă dedicare și rezistență la stres. Dar, nu în ultimul rând, trebuie să iubești această meserie pentru a o putea practica cu succes și pentru a reuși, altfel totul ar fi foarte greu”, încheie Denis-Mihăiță Brîncă, cultivator de flori din Negrești, județul Vaslui.

Preluare: Lumea satului / Autor: Beatrice Alexandra Modiga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.