Femeile din Șuletea se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Caravana mobilă a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași revine în județul Vaslui pentru o nouă acțiune de testare gratuită Babeş-Papanicolau, în vederea depistării cancerului de col uterin. De această dată, vizate sunt femeile din comuna Șuletea, după ce anul trecut caravana a poposit în municiile Vaslui și Bârlad, în Tutova, Pochidia, Puiești și alte comune. De testare vor putea profita atât femeile cu asigurare medicală, cât și cele neasigurate.

Anual, în România, se înregistrează peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și mai mult de 1.700 de decese, ceea ce însemnă o rată a mortalității de 8,9 la suta de mii de locuitori, care plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de acest tip de cancer.

Pentru a încerca prevenirea îmbolnăvirii în rândul femeilor, IRO Iași organizează o nouă acțiune de testare gratuită Babeş-Papanicolau, în vederea depistării din timp a cancerului de col uterin, după ce, în ultimele luni, campanii similare s-au desfășurat în municipiile Bârlad și Vaslui și în mai multe comune. Acțiunea se desfășoară în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și vizează populația ferninină cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani.

„Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin (sunt asimptomatice, fără antecedente sugestive pentru această patologie), pentru testare gratuită, prezentând doar un act de identitate (fără bilet de trimitere de la medicul de familie). Categoria eligibilă este reprezentată de populația feminină în vârstă de 25-29 ani pentru testare Babeș-Papanicolau și 30-64 ani pentru testare HPV, aparținând grupurilor vulnerabile și care nu au beneficiat de testare gratuită în ultimii 5 ani. Numărul necesar de persoane feminine pentru efectuarea screening-ului este minim 60 femei eligibile / deplasare”, spun reprezentanții DSP Vaslui.

„La inițiativa asistentului medical comunitar al Primăriei Șuletea, doamna Ștefania Maftei, în colaborare cu doamna doctor Vasilescu Adriana și Serviciul de Asistență Socială din cadrul UAT Șuletea, Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân!” ajunge și în comuna noastră! Astfel, pe 19 ianuarie, începând cu ora 10.00, Caravana Institutului Regional de Oncologie Iași va asigura accesul gratuit al persoanelor de sex feminin (cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani), la metode de diagnostic și tratament medical al cancerului de sân! Caravana se va afla în curtea Teatrului de Vară din Șuletea!”, a atransmis primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.