Prefectul și-a prezentat raportul de activitate: „Am încercat să caut mereu soluții”

La sfârșit de an, prefectul județului, Daniel Onofrei, și-a prezentat raportul de activitate, cu atât mai mult cu cât pe 13 ani împlinește un an în funcție. Secetă și irigații, audiențele și problemele sesizate, dar și alertele cu bombă false și mai ales investițiile din Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” l-au preocupat pe prefect anul trecut.

„Am preluat funcția de prefect la începutul anului 2022, pe 13 ianuarie, după ce o perioadă de aproximativ 10 luni am ocupat postul de subprefect în cadrul aceleiași instituții. Încă de la începutul mandatului, am spus că mă voi implica activ în rezolvarea problemelor pe care le au și le semnalează cetățenii.

În calitate de prefect al județului Vaslui am încercat să caut mereu soluții pentru rezolvarea diverselor probleme. Este important să asculți și să înțelegi nevoile oamenilor!”, scrie prefectul pe contul său de socializare.  

Prefectul se referă la criza refugiaților, pe care a gestionat-o pe teritoriul județului Vaslui: „În calitate de prefect al județului Vaslui am avut sarcina de a gestiona criza refugiaților. Multe persoane au fost nevoite să fugă din calea razboiului și au devenit refugiați în propria țară sau în alte țări din regiune. Prin Vama Albița au trecut de la 1 martie și până în prezent 163.848 de cetățeni ucraineni. Guvernul a făcut eforturi pentru a-i ajuta pe acești oameni și pentru a le oferi suportul necesar. Acest lucru a inclus asistența medicală, hrănirea și adăpostirea refugiaților, precum și ajutor pentru relocarea lor în alte țări.

Am creat tabăra de refugiați din Huși, acolo unde persoanele care au venit din Ucraina au fost primite în siguranță și au avut acces la hrană, apă potabilă, adăpost și servicii medicale de bază”.

Onofrei amintește și despre lucrările la un pod de pontoane, care leagă orașul Leova de localitatea Bumbăta, din județul Vaslui, despre care spune că pe el, la nevoie, vor trece tirurile încărcate cu cereale din Ucraina, către țările Uniunii Europene. „Podul de pontoane este montat de Armată și va scurta drumul autocamioanelor cu cereale din țara vecină, către alte vămi”.

208 vasluieni în audiențe

În același raport de activitate prefectul vorbește despre seceta din anul trecut, care a afectat culturile din județ și a produs pagube importante, 2022 fiind unul din cei mai dificili ani pentru fermierii din zonă. „Mai bine de 70% din culturile de porumb şi floarea soarelui au fost compromise. Debitul râului Prut a atins un minim istoric, de 29 mc/s, de la o medie de 85 mc/s, fermierii de pe Valea Prutului fiind pe bună dreptate îngrijorați”. Onofrei spune că irigațiile reprezintă o prioritate pentru Guvernul Ciucă și se vor investi 1,5 miliarde euro prin Programul naţional de reabilitare a infrastructurii de irigaţii, fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în 2027.

Amintind de audiențele pe care le ține, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul spune că „predomină în continuare problemele referitoare la aplicarea legilor fondului funciar, dar cetățenii solicită sprijin și pentru acordare unor ajutoare sociale sau pentru soluționarea unor neînțelegeri cu vecinii”.

„Am primit în audiență un număr de 208 persoane: 94 la Vaslui, 40 la Bârlad, 13 la Huși, 20 la Puiești, 4 la Ghermănești, 4 la Lunca Banului, 7 la Mălușteni, 11 la Șuletea, 2 la Arsura, 7 la Iana, 2 la Bunești-Averești, 2 la Duda-Epureni și 2 la Oșești”, scrie prefectul.

În continuarea raportului său de activitate, prefectul enumeră o listă întreagă de activități desfășurate pe parcursul anului trecut:

„- am întrunit Colegiul Prefectural, dispunând, în conformitate cu competenţele şi atribuţiile ce îi revin, potrivit legii, programul de activităţi ce va fi întreprins în anul 2022.

– am dispus actualizarea procedurilor operaţionale de lucru din cadrul instituţiei.

– am dispus verificarea și eliberarea unui număr de 1720 de apostile.

– au fost date 35 de hotărâri CJSU ( Comitetul Județean pentru Situații de Urgență).

– au fost date 3 ordine și 108 decizii ale CLCB (Centrul Local de Combatere a Bolilor), mai ales datorită apariției unor cazuri de pestă porcină, majoritar la porcii mistreți.

– au fost emise 117 titluri de proprietate și 114 titluri de proprietate duplicate, 99 de titluri de proprietate au fost modificate si au fost analizate si verificate 380 de dosare înaintate de Comisiile Locale de Fond Funciar.

– am mărit perioada de lucru de la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Vaslui, de la 08:30 la 20:00, datorită cererilor numeroase venite pe adresa instituției.

– am deschis la Bârlad un punct nou al Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Vaslui;

– am organizat conferințe de presă, pentru a informa publicul asupra activităților întreprinse de Instituția Prefectului și de serviciile deconcentrate din subordine.

– am participat la mai multe ședințe de lucru în sistem de videoconferință”.

Alertele cu bombă, glume proaste care îngrijorează cetîțenii

„Cetățenii privesc cu îngrijorare glumele proaste care se fac în ultima perioada și care sunt legate de amplasarea de bombe în diverse locații din oraș. Ultima alertă a vizat chiar o unitate de învățământ din municipiul Vaslui, iar copiii au fost nevoiți să stea afară, în frig, fără haine groase. Le-am transmis directorilor de școli că evacuarea elevilor și personalului didactic din școli în caz de urgență, trebuie făcută în condiții de siguranță.

Există un protocol încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, iar potrivit acestuia școlile au obligația să facă exerciții de evacuare în cazul unei situații de urgență”, scrie Onofrei în raportul său.

Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”

„Gestionarea contractelor de finanţare în cadrul Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, a fost de asemenea un atribut al prefectului în anul 2022. Am spus de la bun început că nu contează care este culoarea politică a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, a celor care vor să obţină finanţare prin intermediul acestui program”, scrie prefectul referindu-se la Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” ca cel mai amplu ca obiective şi ca valoare. „Este un program de peste 10 miliarde de euro prin care Guvernul, împreună cu autorităţile locale, şi-a propus să modernizeze căile de comunicaţii, să dezvolte reţelele de apă şi canal la nivelul tuturor autorităţilor locale şi, bineînţeles, să extindem reţeaua de gaze”, a mai scris Onofrei în raportul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.