Mihai Botez, președintele USR Vaslui: „Penalii nu vor mai avea ce să caute în primării, consilii locale și județene”

Într-unul dintre județele din care USR a adunat cele mai multe semnături pentru susținerea inițiativei „Fără penali în funcții publice” președintele USR Vaslui, deputatul Mihai Botez, exultă: „Este oficial: penalii nu vor mai avea ce să caute în primării și în consiliile locale și județene. Am reușit să trecem legea în Parlament.

„Este o nouă lege din pachetul de legi împotriva penalilor, după ce am interzis ca un condamnat penal să poată ocupa funcția de Președinte al României. Dacă nu vor vota pentru modificarea Constituției și continuă să ignore cei peste 1 milion de români care au spus clar că nu mai vor penali în funcții publice, noi continuăm lupta, lege cu lege, în Parlament, pentru a curăța statul de penali”, scrie deputatul Mihai Botez, președintele USR Vaslui, la patru ani de la încheierea campaniei de semnături pentru susținerea inițiativei „Fără penali în funcții publice”.

Județul Vaslui, pe care îl reprezintă în Parlament, a fost unul fruntaș în clasamentul semnăturilor strânse pentru susținerea inițiativei.

La mijlocul acestui an, același parlamentar saluta un prim pas în excluderea penalilor din funcții publice înalte: adoptarea de către deputați a proiectului care prevede ca cei cu condamnări penale definitive să nu mai poată candida la președinție.

„O victorie, mai degrabă simbolică, a fost înregistrată ieri la Camera Deputaților. A fost votat un proiect care prevede că persoanele care au suferit condamnări penale definitive nu pot candida pentru funcția de președinte”, spunea deputatul USR, care recunoaștea însă că chiar și așa lucrurile erau departe de scopul pe care l-a declarat USR atunci când a luat inițiativa susținerii campaniei de semnături pentru convocarea unui referendum care să facă din sloganul „Fără penali în funcții publice” o realitate a vieții politice și adiministrative românești.  

„Desigur, scopul final este să adoptăm inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în Funcții Publice”, o inițiativă care are extinde interdicția la toate funcțiile alese. Din păcate, această inițiativă încă se bucură doar de suport verbal, decât practic, fiind ținută la sertar. Sper ca în curând să pot merge la referendumul de votare a inițiativei „Fără Penali”. Până atunci, am mai făcut un pas spre normalitate prin inițiativa de astăzi”, scria Mihai Botez pe pagina sa de socializare.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” a aparținut reprezentanților mai multor asociații, ONG-uri și a fost susținuă de partidul Uniunea Salvați România (USR). Potrivit organizatorilor a fost nevoie de 500.000 de semnături ale românilor din cel puțin 21 de județe ale țării, pentru a demara un proiect legislativ de modificare a Constituției, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu poatã fi alese în organele administrației publice locale, în Parlament și în funcția de Președinte al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.