Doar doi parlamentari vasluieni au găsit de cuviință să își facă publică și cunoscută activitatea de parlamentari, la sfârșitul ultimei sesiuni. Este vorba despre doi aleși din opoziție, Mihai Botez (USR) și Raisa Enachi (AUR). Restul ar comunica publicului ce au făcut, dar nu prea au ce, sau, în era internetului și digitalizării, ei nu există în mediul online.

Consecvent cu el însuși, așa cum a făcut-o și până acum și cum își face publică agenda de lucru la începutul fiecărei săptămâni, deputatul Mihai Botez, președintele USR Vaslui, și-a întocmit și publicat raportul de activitate pe sesiunea parlamentară trecută,
„Vă invit să citiți raportul de activitate pentru sesiunea parlamentară ianuarie-iunie 2022, disponibil aici https://drive.google.com/…/13ES9yYtSYFSEgx…/view
Raportul cuprinde o sinteză a principalelor mele activități din Parlament și din județul Vaslui, evenimentele pe care le-am organizat sau la care am participat. Ca de fiecare dată, aștept să îmi scrieți opiniile voastre, precum și criticile constructive pe care le aveți”, le transmite parlamentarului vasluienilor.
A făcut acest lucru pentru că are o convingere, și anume că „transparența trebuie să fie un principiu care caracterizează activitatea oricărui ales, așa că vă invit să le cereți reprezentanților voștri transparență”.
Transparența nu este însă un principiu care să caracterizeze activitatea parlamentarilor vasluieni, pentru că doar Raisa Enachi mai comunică atât de bine cu alegătorii săi și vasluienii. Restul parlamentarilor vasluieni, dintre care doar câțiva mai au conturi de socializare sau transmit mesaje frecvent, nu există în mediul online. Ce-i drept nici nu prea au ce să spună…
Raisa Enachi, în schimb, a avut 78 de întrebări și interpelări. Ca parlamentar din opoziție interpelările sunt printre puține mijloace de a controla și influența actul guvernării, dar sunt, înainte de asta, dovada preocupării față de rezultatele guvernării. Pentru că, altfel, dintre cele 83 de propuneri legislative ale parlamentarului AUR doar una dsingură a devenit lege, fiind promulgată. Deputatul a avut 25 de luări de cuvânt, dintre care 23 în ședințe.
Și alți parlamentari vasluieni mai lucrează, este adevărat, dar mult mai discret. Adrian Solomon, deputat PSD, are 66 de luări de cuvânt, dintre care 38 în ședințe, 55 de propuneri legislative smenate, dintre care 12 au devenit legi promulgate, o singură interpelare și șase moțiuni semnate. Parlamentarul nu se împacă deloc cu ceea ce însemnă comunicare, chiar dacă a fost purtătorul de cuvânt al partidului, iar atunci când deschide gura în public comite câte o tărășenie care păteaza imaginea partidului. Ultima ispravă datează chiar din această lună, declarația lui Solomon făcând înconjurul presei naționale. Parlamentarul PSD, președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, a spus că economia României „nu stă în femeia de serviciu”. Declarația a fost făcută în legătură cu o modificare a Codului Fiscal care prevede supraimpozitarea contractelor de muncă part-time.
Dacă Adrian Solomon mai comunică gânduri sau duce răfuili politice pe pagina de facebook a organizației bârlădene a partidului atunci când se „nervează”, pe Irinel Stativă nimic nu îl afectează. Stativă a avut doar 3 luări de cuvânt în această legislatură, dar aceasta este o cifră impresionantă față de celelalte mandate când nu a „ciripit” deloc în Parlament.