ACȚIUNE CU EFECTIVE MĂRITE DERULATĂ DE POLIȚIȘTII RUTIERI VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

Ieri, 28 iulie 2022, în intervalul orar 16.00 – 20.00, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, au acționat cu efective mărite, pe drumurile publice din județul Vaslui, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze de producere ale evenimentelor rutiere.

Acțiunea a beneficat de sprijinul polițiștilor rutieri din cadrul Serviciilor Rutiere ale inspectoratelor de poliție județene Vrancea, Galați, Bacău, Neamț și Iași.

În cadrul activităților desfășurate de cei peste 80 de polițiști rutieri și de ordine publică participanți, au fost aplicate un număr de 400 de  sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 218.000 lei, 265 fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice).

De asemenea, au fost constatate 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și  ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, reținute 22 de permise de conducere și retrase 18 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză (17), conducerea sub influența alcoolului(2), depășirea neregulamentară (2) și nerespectarea indicațiilor polițistului (1).

Exemplificăm :

Joi, 28 iulie 2022, ora 19:25, polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în zona intersecției drumului european DE 581 cu drumul național DN 24, în proximitatea localității Crasna, comuna Albești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate (Anglia), condus de către un bărbat în vârstă de 45 de ani, din municipiul Huși, județul Vaslui.

Acesta a fost testat cu aparatul drug-test, pentru determinarea substanțelor psihoactive, fiind depistat pozitiv la cocaină. Ulterior, a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea prezenței substanțelor psihoactive în sânge.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Extras din Codul Penal

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1)  Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană!  De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public!

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare!

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate!

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.