Primarii vasluieni, îngrijorați de secetă, lansează apeluri către populație

Nu e de glumă! Vă rog din suflet, nu mai udați prin grădini! Să ne mulțumim acum cu apa pe care Dumnezeu ne-o dă pentru utilități! Oricum, dacă nu plouă, tot degeaba udați! Apa este rece și omoară plantele!”, este apelul lansat de primarul din Șuletea, Ciprian Tamaș, către populație. Alți edili îi îndeamnă pe locuitori să depună cereri pentru a primi despăgubiri pentru culturile afectate.  

„Dacă nu veți avea grijă și veți uda în continuare, veți rămâne din nou fără apă! La noi, în toate satele comunei, încă este bine! Să știți că facem eforturi uriașe să putem avea apă în fiecare zi…24/24 de ore! Uitați-vă în jurul comunei noastre. Sunt sate în care apa nu mai ajunge deloc în casele oamenilor! Vă mulțumesc și am încredere că veți fi responsabili!”, le transmite locuitorilor primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș, de pe pagina sa de socializare.

Mulți primari vasluieni sunt îngrijorați în această perioadă de perspectiva ca, din cauza debitului redus de apă, sistemele de alimentare să aibă probleme. În acest context, ca și primarul din Șuletea, ei îndeamnă oamenii să renunțe la udatul grădinilor cu apa din sistemul de alimentare. Alți edili, precum cei din Zorleni sau Vinderei, au apelat la raționalizarea consumului, iar apa va fi distribuită, în această perioadă, în anumite intervale orare.

Primarul din Șuletea a transmis chiar un avertisment cât se poate de serios: „Nu e de glumă! Vă rog din suflet, nu mai udați prin grădini! Să ne mulțumim acum cu apa pe care Dumnezeu ne-o dă pentru utilități! Oricum, dacă nu plouă, tot degeaba udați! Apa este rece și omoară plantele!”.

Pe de altă parte, alți șefi ai administrațiilor locale îi îndeamnă pe locuitori să apeleze la ajutorul pe care statul îl oferă pentru recuperarea pierderilor cauzate de secetă. „Stimați cetățeni! Aduc la cunoștință deținătorilor de terenuri agricole ale căror suprafețe au fost afectate de secetă că , au posibilitatea depunerii instiințărilor de calamitate în cel mai scurt timp la sediul Primăriei Dragomirești, începând cu astăzi, până cel târziu la 01.08.2022. Înștiințarea va cuprinde datele de identificare ale detinatorului terenului agricol și suprafețele de teren ,conform cererii APIA 2022”, transmite primarul din Dragomirești Dănuț Iacob.

Ciprian Tamaș vine și el cu precizăti legislative pe care consideră că locuitorii ar trebui să le cunoască: „Anunț important pentru toți lucrătorii de terenuri agricole de pe raza comunei Șuletea! În baza Ordinulului nr. 177/78/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, 1. La articolul 15, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), utilizatorii de terenuri cu destinaţie agricolă înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pot depune înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2021, respectiv până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole”. 2. La articolul 18, după alineatul (51) se introduce un nou alineat, alineatul (52), cu următorul cuprins: „(52) Prin excepţie de la prevederile alin. (51), proceseleverbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2021, respectiv până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înfiinţate în primăvara anului 2022, şi se comunică comitetului local pentru situaţii de urgenţă”. 3. La articolul 18, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (91), cu următorul cuprins: „(91) Prin excepţie de la prevederile alin. (9), rapoartele de sinteză se întocmesc, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2021, respectiv până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înfiinţate în primăvara anului 2022, şi se comunică instituţiei prefectului, consiliului judeţean şi Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.