Peste 100 de biblioteci s-au închis în județul Vaslui în ultimii 10 ani

Bibliotecile comunale din județului Vaslui nu reușesc să satisfacă nevoia de carte a publicului vasluian, în special a elevilor din mediul rural. Există biblioteci în satele vasluiene care nu au mai primit bani pentru achiziții de carte de ani și ani de zile. Pe de altă parte, există și comuni în care primarii înțeleg nevoia bibliotecilor comunale și școlare de a-și înnoi fondurile de carte, drept pentru care au alocat fonduri în acest sens.

Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județeane „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui spune că autoritățile trebuie să înțeleagă că bibliotecile comunale, municipale și orășănești aparțin comunității, iar Bibioteca Județeană nu poate face achiziții de carte pentru acestea.

„Acolo unde primarul a înțeles că nu dăunează grav sănătății cititul, acolo unde primarul are în preajmă și consilieri știutori de carte, regăsim pe lista de achiziții foarte multe documente. Acolo unde primarul este din start autoștiutor și distribuie bugetul așa cum vrea el, cum consideră că este mai bine, nebăgând în seamă școala, biblioteca, dispensarul, vom înregistra în acele UAT-uri carențe foarte mari, care de regulă se refac foarte greu”, a spus Gelu Voicu Bichineț.

În prezent, fondul Bibliotecii Județene Vaslui se ridică la 400.000 cărți, anual fiind împrumtate publicului 119.000 unități de documente.

În România, în anii ‘90 existau aproape 14 mii de biblioteci, astăzi sunt sub 9000. În județul Vaslui, de la 327 în 1990, astăzi mai sunt doar 207 de biblioteci. Cele mai multe, peste o sută, au fost închise în ultimii zece ani.

Primarul din Dumești spune: „Eu am lucrat 24 de ani în învățământ, am fost învățător și știu ce înseamnă un spațiu amenajat pentru copii. Nevoie este ca de aer. E lipsa de interes a celor care au fost în fruntea comunităților, oameni care nu dau importanță unor astfel de lucruri. Așa a fost să fie, să avem oameni cu patru clase la conducerea comunei, oameni care nu au înțeles importanța lecturii.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.