PNSLD, aceeași mizerie…

Prin 2006, la o emisiune a Antenei 1 Vaslui, l-am întrebat pe Corneliu Mihalachi, pe atunci președinte al PD Vaslui, cum se simte ca „om de dreapta”, în condițiile în care, cu doar o săptămâna în urmă, se recomanda ca „om de stânga”. Și, bineînțeles, în condițiile în care de la dreapta la stânga, pe axa politicii, ideologică, e puțin parcurs, puțin mai mult parcurs, ca să spun așa, pe care un om întreg la minte nu-l poate face …într-o săptămână. Președintele PD Vaslui mi-a „explicat” atunci, cu un aer superior, că „un partid evoluează” …Iar eu am râs, iar el a rămas „superior”…

E unul dintre motivele pentru care astăzi nu sunt uimit câtuși de puțin de alianța guvernamentală PSD-PNL, dar cel mai mare motiv este acela că la politicianul român, în realitate un potlogar ordinar în constum, nu mă surpinde absolut nimic. Cu atât mai puțin la politicianul local…

Partidul Democrat, care se găsește astăzi în PNL, realizase atunci o performanță unică în istorie, unică în politică, nemaivăzută și nemaiîntâlnită de către versații politicieni europeni: să treacă din Internaționala Socialisă, de stânga, în Partidul Popular European, de dreapta. Și asta într-un timp foarte scurt. Nu o spun eu, o aratau nemții de la Deutsche Welle, atunci când consemnau că „Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a declarat că este prima dată în istorie când un partid venit din rândul mişcării socialiste devine membru al Partidului Popular European”.

Bineînțeles, lucrurile astea sunt ridicole, sunt penibile, de tot râsul, pentru că îl dezvăluie pe politicianul român postdecembrist în adevărata sa natură, așa cum, de fapt, îl cunoaștem, noi, cei care avem ochi ca să vedem și minte ca să pricepem: un potlogar – mă opresc asupra expresiei astea, pentru că cred că îl descrie cel mai bine – care astăzi poate fi „de stânga” și mâine „de dreapta”, pentru că nu are niciun principiu, nicio valoare, nicio măsură, dar nu are nici minte, ci doar interesul de a parveni.

Și să nu aveți nicio îndoială asupra faptului că cei din Partidul Popular European i-au primit de cei din PD în rândurile lor, pentru că aveau nevoie de voturile lor, în Parlamentul European, în perspectiva intrării României în UE (2007), dar nu au uitat nicio clipă cine sunt și prin ce s-au remarcat, nu au putut uita caracterul lor unic în istoria politicii, dat de lipsa de principii, dar și de minte.

Ăsta este motivul pentru care românii nu mai votează, decât 30%, ăsta este motivul pentru care românii se îndreaptă către AUR: pentru că nu-l mai pot tolera pe acest impostor, ticălos și stupid, care pretinde că face politică în virtutea „pricipiilor și valorilor europene”, prototipul politicianului român.  

Dar dacă așa stau lucrurile cu jagardelele de București, care dau lecții de „politică” și „principii și valori” pe televizioare, dar se pot întoarce mereu cu 180 de grade, PNL guvernând cu PSD (de care voia să „scape” țara), la nivel local e și mai și!… Pentru că politicianul local află de la televizor când e „de stânga” și când e „de dreapta”, i se transmite de la centru când e aliat cu unul sau cu altul …dintre cei cu care până ieri era adversar. E un deliciu să-l vezi pe micul potlogar cum perora grav și blestemățea la adresa PSD, respectiv PNL, umplând facebook de mesaje grave, cu „hoți”, „incompetenți” și „mincinoși”, iar într-o zi se oprește brusc, adică atunci când află de la televizor că la București conducerea superioară a hotărât că este aliat cu …„hoții”, „incompetenții” și „mincinoșii”.

Dar nu e ușor nici pentru ei, trebuie să recunoaștem. Să spui că azi ești de stânga, iar mâine de dreapta și să te mai creadă cineva, că ești o persoană onorabilă și responsabilă. Nu e ușor, presupune efort. Să te lupți astăzi cu unii, despre care urli că sunt dușmanii țărișoarei, iar mâine să-i prețuiești drept colegi… Presupune un mare grad de nesimțire și o călire în această ordinărie, care nu stau în posibilitățile oricui. Trebuie să te fi bălăcit în troaca porcilor și să fi halit lături mult și bine ca să ajungi să ai un asemenea șoric gros și o asemenea osânză, încât nicio vorbă, nicio constatare tăioasă, niciun bici al moralei să nu te mai atingă.

Exemplele la Vaslui nu sunt de azi, de ieri, ci parcă dintotdeauna, oriunde te-ai uita, și așa va fi și în viitor. Doar să-i urmăriți pe consilierii județeni ai PNL, care de la începutul mandatului au făcut cea mai aprigă opoziție la președenția liderului PSD, cum vor opri scandalul de până acum, cu acuzații dintre cele mai grave la adresa lui Buzatu, pentru că într-o zi de la televizor au aflat că le este acum aliat. Dar să-i fi văzut pe „vechii liberali” care nu aveau dușmani mai mari decât pedeliștii cum l-au susținut pentru președinția Consiliului Județean pe fostul pedelist Marius Arcăleanu pentru că într-o zi au aflat de la televizor că vechii dușmani le sunt de azi colegi de partid.

După ce s-a opus alianței cu PNL, Dumitru Buzatu a spus că ce s-a întâmplat acum, alianța liberalo – social-democrată nu e ceva nemaitâlnit, dând exemplu Germaniei, unde social-democrații au guvernat împreună cu creștin-democrații.

Istoria însă îl contrazice pe Buzatu, pentru că ce s-a întâmplat în România în ultimii 30 de ani nu s-a mai întâmplat nicăieri: practic toți, toate partidele au guvernat și au fost aliațe cu toate celelalte, de orice orientare ar fi pretins că sunt, toți au fost în pat cu toți ceilalți.

Încercați numai să urmăriți, deși nu este ușor…

După ce au ajuns la guvernare în alianță cu PSD, luptând ”crunt” împotriva guvernării PDL, liberalii din teritoriu s-au trezit dintr-odată că trebuie să se unească cu PDL-ul. Pentru consolidarea dreptei, nimic altceva! Un liberal după altul i-au iertat în cel mai scurt timp pe cei din “noul” și “rebranduitul” PDL. Ieri o înfruntare titanică, astăzi o dulce simbioză! Acum PNL era în alianță cu PC, în ACD, și cu PSD, în USL, și acum PNL e în alianță cu PDL în ACL, și apoi se contopesc ușor, din dragoste de dreapta.

Deci, PSD s-a aliat cu PC, care apoi s-a aliat cu PNL, dar asta după ce s-a rupt de PSD, dar au rămas totuși împreună, în USL. Clar! Dar PSD înainte se aliase cu PDL, care nu a vrut să se alieze cu PC, cu care fusese aliat.

PDL s-a despărțit de PSD, care s-a aliat cu PNL, care, după ce s-a despărțit de PDL, la rândul său, s-a aliat cu PSD, care era aliat cu PC, care s-a despărțit de PSD, ca să se alieze cu PNL în ACD.

Dar PNL, înainte de a se alia cu PC, s-a aliat cu PSD și a făcut USL. Deci, USL era PNL plus PSD, fără PC, care e în ACD, cu PNL.

UDMR a fost în alianță cu PSD, care a fost în alianță cu PRM, PUNR și cu PSM. Dar PRM nu a fost niciodată în alianță cu UDMR, în sensul că doar una ca asta nu se poate! În trecut, UDMR s-a aliat cu PSD, în trecut UDMR s-a aliat cu CDR, adică PNL plus PNȚCD. Care PNȚCD apoi s-a rupt în AP și alte PNȚCD-uri.

Din PSD, stânga, a apărut tot atunci un APR, care apoi a intrat în PNL, dreapta.

Dar cu un și mai lung timp în urmă PSD și PD, viitorul PDL, erau același partid, PDSR, stânga. Acum PDL este un singur partid împreună cu PNL, noul PNL, dreapta.
Deci, să le luam pe rând: PDSR, PSDR, PSD, PSR, PNL, ALDE, PNȚCD, PD, PDL, UDMR, PRM, CDR, APR, UNPR, AP, PC, mai nou ALDE și PSR, dar au mai fost și altele. Toate au fost în alianță cu fiecare din restul sau s-au desprins unele de altele, s-au unit și s-au coalizat, s-au dezlipit și s-au alipit, s-au revopsit și s-au rebranduit…

Să rezumăm? PSD a guvernat împreună cu PDL, PSD a guvernat împreună cu PNL, PDL a guvernat împreună cu PNL, PNL este astăzi împreună cu PDL în ”noul” PNL, PDL a guvernat împreună cu PSD, PNL a guvernat împreună cu PDL, PNL a guvernat împreună cu PSD. Ce a făcut și a desfăcut întotdeauna aceste alianțe a fost doar interesul lor ”politic”, adică de grup, adică de gașcă.

Nu există nimic de demonstrat în aceste ecuații atât de complexe, pentru că totul s-a demonstrat de la sine. Nu există incompatibilitate între aceste partide, nu există deosebiri doctrinare, viziuni opuse sau abordări diferite. Cele care există cu adevărat sunt oportunitățile strict ”politice”, care se traduc prin împlinirea destinului partidului, adică găștii de a fi în fruntea bucatelor. Acesta este singurul deziderat real al acestor partide care s-au aflat și se vor afla la guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.