Vasluienii pot depune cererile de ajutoare pentru încălzire

0

Primăriile din județ, prin direcțiile de asistență socială, au demarat acțiunea de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie conform Legii nr. 226/2021 privind măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Potrivit actului normativ, familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure pot beneficia (inclusiv cumulat) de următoarele tipuri de ajutoare: ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi şi/sau petrolieri și suplimentul pentru energie

„Din păcate, statul român a elaborat o solicitare de ”numai” 13 pagini, ce trebuiesc completate, fără a modifica criteriul celor 2000 de mp în intravilan. Scumpirea lemnelor nu este și pentru cei fără venit, dar care dețin o suprafața de teren în intravilan de peste 2.000 mp?!”, le spune oamenilor din comună Ionuț Ghiur, primarul din Vinderei.

Vasluienii primesc și depun cererile la primării. Mai exact persoanele cu venituri mici, vârstnicii și cei care locuiesc în zone izolate sunt cei care pot beneficia de subvenţii, atât pentru plata curentului, gazelor, cât şi a lemnelor pentru foc. Însă numai cei care au venituri de până la 200 de lei pe membru de familie vor primi întregul ajutor de încălzire, adică statul le va acoperi toată factura. Ajutoarele sunt date pentru plata curentului, a gazelor, a lemnelor pentru foc, în baza Legii „consumatorului vulnerabil”. În funcție de venituri, subvențiile sunt pentru familiile cu cel mult 1.386 de lei pe membru de familie, respectiv 2.053 de lei, în cazul unei singure persoane.

Primul tip de subvenție se dă pentru o singură sursă de energie, de pildă, doar pentru încălzirea pe gaz, în funcție de mai multe tranșe de venit. 

Subvenția de 100% din factură se adresează celor cu venituri de până la 200 de lei de persoană. Apoi, ajutorul de la stat se reduce până la 10% în cazul celor care se apropie de limita superioară a veniturilor acceptate.

Legea prevede și un „supliment pentru energie”, adică ajutoare în sumă fixă: 30 de lei pentru curent, 10 lei pentru gaze și energie termică, respectiv 20 de lei pentru combustibil solid și petrolier. În cazul unei locuințe care are doar curent electric, ajutorul e de 70 de lei.

Ce trebuie să știe vasluienii care doresc să obțină aceste subvenții

Pentru a primi aceste subvenții, începând cu 1 noiembrie, este nevoie în primul rând de o cerere la primărie, document care se întinde pe nu mai puțin de 14 pagini. Aceasta trebuie completată și depusă la primărie această cerere, în care sunt cerute informații despre veniturile familiei, bunurile din casă, dar și ocupația membrilor familiei. Una dintre întrebări, de exemplu, se referă la membrii familiei, dacă vreunul dintre ei a locuit în afara țării în ultimii doi ani, iar o alta, la mașina familiei, dacă e mai veche de 10 ani sau nu.

Primăriile pot cere și acte doveditoare, precum adeverința de venit ori certificatul fiscal. Beneficiari pot fi și cei care, din motive care țin de vârsta înaintată, sănătate ori pentru că locuiesc în zone izolate, nu-și pot plăti facturile.

La nivel național, autoritățile au estimat că 500.000 de familii ar putea apela la aceste ajutoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here