INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.

În data de 8 octombrie 2021, ora 18:45, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 109, în localitatea Brăhășoaia, comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Suceava, condus de către un bărbat de 34 de ani, din comuna Holboca, județul Iași.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

**

La data de 8 octombrie 2021, ora 22:00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești aflați în serviciu de patrulare, pe drumul comunal DC 117, în localitatea Vulturești, județul Vaslui, au depistat un autoturism avariat, înmatriculat în județul Caraș-Severin, care a fost implicat într-un eveniment rutier.  

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii negreșteni au stabilit că, în aceeași seară, un bărbat în vârstă de 20 de ani, din localitatea Buhaești, comuna Vulturești, în timp ce conducea autoturismul pe DC 117, din Vulturești spre Buhăești, pe fondul exploziei unei anvelope, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat. În urma producerii evenimentului rutier nu au rezultat victime omenești.

  Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Județean Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii negreșteni, în vederea probării întregii activități infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

***

Sâmbătă, 9 octombrie 2021, ora 18:25, polițiști din cadrul Secției  3 Poliție Rurală Bârlad aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 243A, în localitatea Borodești, comuna Pochidia, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Galați, condus de către un bărbat de 49 de ani, din municipiul Galați.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Municipal Bârlad, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

*** *

Sâmbătă, 9 octombrie 2021, ora 23:55, polițiștii Biroului Rutier Bârlad aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ardeal, în municipiul Bârlad, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Bacău, condus de către un bărbat de 28 de ani, din Bârlad.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Municipal Bârlad, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

Extras din Codul Penal

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  •  Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.