INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

0


Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.

  • Luni, 23 august a.c., ora 19:40, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 248B, în orașul Negrești, județul Vaslui, au efectuat semnalul regulamentar de oprire față de un autoturism înmatriculat în județul Iași care se deplasa sinuos dinspre localitatea Căzănești spre orașul Negrești. Bărbatul aflat la conducerea autoturismului a încercat să facă schimb de locuri cu o persoană aflată în autoturism și fiindcă nu a reușit a părăsit autoturismul, încercând să își asigure scăparea fugind pe câmp. A fost însă prins, imobilizat și identificat.

  Întrucât bărbatul de 38 de ani, din Negrești, emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,14 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

   În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanţe”.

**

În aceeași zi, Luni, 23 august a.c., ora 23:35, polițiștii Biroului Rutier Vaslui din cadrul Poliției Municipiului Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ștefan cel Mare, din municipiul Vaslui, au oprit, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către o tânără de 22 de ani, din localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui.

Întrucât aceasta emana halenă alcoolică, a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condusă la o unitate medicală din municipiul Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice,

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanţe”.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

Extras din Codul Penal

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here