Primăria Hoceni va înființa o fanfară de copii

1

Primăria comunei Hoceni a luat inițiativa de a înființa o fanfară de copii, muzică ce intră în „tradițiile comunei noastre”, cum spun cei de la Primărie, dar și a județului.

„Primăria comunei Hoceni, prin directorul de cămin cultural, organizează în perioada următoare înscrierea copiilor din comuna Hoceni la cursuri pentru muzica de fanfară”, se spune într-un anunț al administrației locale din Hoceni.

„Faptul că Primăria deține instrumente muzicale, costume și în tradițiile comunei noastre se regăsește muzica de fanfară ne determină să reîncercăm înființarea unei fanfare de copii. Sunt asigurate de către Primărie instrumentele și profesorul de muzică. Cei interesați pot depune cerere în acest sens la Primăria comunei Hoceni. Dacă numărul solicitanților este minim 10, putem începe activitățile”, se mai spune în anunț.

„Ce veste bună ne dați, domnule primar! Să fie într-un ceas bun!”, este reacția față de acest anunț a lui Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Despre muzica de fanfară și trecutul său în județul nostru, chiar Wikipedia spune că „Un document din 1495, emis de Cancelaria lui Ștefan cel Mare, indică prezența aceastei forme incipiente de muzică de fanfară pe teritoriul actualului județ Vaslui. În el, ni se spune că între proprietarii satului Nănești, care se afla în apropiere de localiatea Gherghești de astăzi, județul Vaslui, se găsea și un anume Mircea Purcel, surlariu. Localitatea Gherghesti, unul dintre centrele actuale ale interpreților de fanfară, adăpostea deci în secolul al XV-lea, un interpret la surlă, instrument masiv de suflat, sau poate cineva care confecționa astfel de instrumente”.

„În județul Vaslui, loc de origine și unde activează numeroase fanfare, din anul 1983 se desfășoară Festivalul fanfarelor”, se mai precizează.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here