Cine sunt participanții la ediția din acest an a Festivalului Internațional „Hora din străbuni”

0

Pentru „înalta ținută artistică” pe care doresc să o imprime ediției din acest an a Festivalului Internațional „Hora din străbunii”, organizatorii, Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui și Centrul Județean al Culturii Tradiționale, au invitat grupuri folclorice din țara noastră, din Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Polonia, Serbia și Ucraina.

Programul manifestărilor a fost stabilit în detaliu pentru cele trei zile ale festivalului 30 iulie – 1 august.

Mai mult, Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, a prezentat, în ultimele zile, în mediul online grupurile folclorice care vor urca pe scena din centrul municipiului Vaslui.

Astfel, în prima zi, după parada ansamblurilor folclorice pe traseul Parcul Copou – Centrul Civic, între orele 18:30 și 19:30, primele momente ale festivalului vor aparține vasluienilor: în Centrul Civic vor susține spectacole grupurile „Rândurile” din Muntenii de Sus și „Floricica” din Perieni.

Acestea vor fi urmate de Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” din Iași, de la ora 20:00.

Lucian Onciu: „Ansamblul profesionist “Constantin Arvinte” a răspuns prezent invitației noastre și ne bucurăm să-i avem oaspeți pe vecinii noștri în prima zi a festivalului. Un motiv suplimentar de bucurie este că doi dintre foștii membri ai ansamblului Hora Vasluiului, Vlăduţ Macarie și Gabriel Covăcel, sunt actualmente membri ai ansamblului ieșean. Îi așteptăm cu drag la Vaslui!

Data concertului: vineri, 30 iulie”

În aceeași zi, 30 iulie, de la ora 20:30 pe scenă va urca Ansamblul „Bychlewianka” din Polonia.

Lucian Onciu: „Bychelwianka din Pabianice – Bychkew este ansamblul din Polonia ce va fi prezent la cea de-a VII-a a ediție a Festivalului internațional de folclor “Hora din Străbuni”, Vaslui (30 iulie – 1 august)

Radek Kierzek, dansator și lider al grupului, a făcut toate eforturile pentru a ne putea vedea la Vaslui și-i mulțumim pentru asta! (Thank you very much, my friend!) La rândul lor organizează un prestigios festival și credem că anul viitor le vom fi oaspeți cu Ansamblul Hora Vasluiului

Data concertului: Vineri, 30 iulie”

Prima seară se va încheia cu evoluția, pe aceeași scenă din Centru Civic, a Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

Lucian Onciu: „Ansamblul Național “Transilvania”, cu sediul la Baia Mare, este deținător al unui repertoriu ce va prezenta jocul maramureșean și oșenesc pe scena festivalului vasluian “Hora din Străbuni”. Publicului îi este dor să vadă în fața ochilor virtuozitatea dansatorilor și ei, la rândul lor, se vor motiva cu aprecieri și aplauze. Le vor merita!”

Urmat apoi de Ansamblul „Diogen” din Serbia.

Lucian Onciu: „Ansamblul folcloric “DIOGEN” din SURCIN, Serbia, este grupul care va fi prezent cu 45 de artiști pe scena ce va fi amplasată în Centrul Civic al Vasluiului. Ritmul dinamic, specific dansurilor sârbești, va fi susținut de oaspeții noștri vineri, 30 iulie”.

În cea de-a doua zi de festival, cea de sâmbătă, 31 iulie, spectacolele vor începe în Centrul Civic la ora 19:30, când pe scenă vor păși cei din grupurile „Plaiurile Prutului” din Drânceni și „Zăstrea Muntenilor” din Muntenii de Jos.

Ei vor fi urmați de Ansamblul „Trandafir de la Moldova” din Huși, de la ora 20:00.

Lucian Onciu: „”Trandafir de la Moldova”, ansamblul emblemă al județului Vaslui, intră într-o nouă fază de exprimare artistică în anul 1999 când este preluat de prietenii Valerica Petraru (dirijor) și Virginel Solomon (coregraf), alături fiindu-le corifeul George Ilașcu. După experiențele scenice care i-au călit, pe vremea când erau membri ai cunoscutului ansamblu Stejărelul de la Pădureni (jud. Vaslui), cei trei virtuozi pun bazele unui proiect care înseamnă câteva sute bune de copii care au simțit împlinirile podinei de dans. Cu Virginel colaborez direct, în proiectul “Hora Vasluiului” (grupul de dans al Centrului Creației Populare Vaslui) și știu că nu-și vede viața fără să fie zilnic la repetiții. Hora din Străbuni, festivalul ajuns la ediția a VII-a, datorează o mare parte din conținut, ideilor lui. Ne vedem sâmbăta, aproape fără întrerupere, din 2009 până-n prezent și nu de puține ori îmi zice: “Lucian, uită-te la ce m-am gândit!” De fiecare dată se gândește bine. La ce s-au gândit Virginel și Valerică veți vedea sâmbăta, pe 31 iulie!, în Centrul Civic al Vasluiului”.

De la ora 20:40 urmează Ansamblul „Lugojana” din Lugoj.

Lucian Onciu: „Ritmurile bănățene vor fi dansate de prietenii lugojeni. Cunosc și iubesc Vasluiul la fel de mult cum și noi, ansamblurile Trandafir de la Moldova – Huși și Hora Vasluiului, îndrăgim Lugojul și atmosfera festivalului la care am participat. Îi mulțumesc prietenului Puiu Munteanu care nu contenește cu vorbele frumoase la adresa noastră și îi dorim să aibă motive să o facă în continuare. Puiu, știu câte eforturi faci pentru a fi alături de noi și te asigur de recunoștință!”.

De la ora 21:00 pe scenă vor urca cei din Ansamblul „Soneciko” din Ucraina.

Lucian Onciu: „Este multiplu premiat la festivaluri din multe colțuri ale lumii (Polonia, Cehia, Bulgaria, Italia, Spania, Germania, Rusia, Lituania, Moldova, etc…) și suntem entuziasmați să-i avem oaspeți. În anul 2013 a primit titlul de ansamblu academic de stat conferit de Ministerul Culturii din țara de origine. Ziua concertului: Sâmbătă, 31 iulie, Centrul Civic Vaslui”.

Pentru ca de la ora 21:00 seara de folclor să fie încheiată de Ansamblul „Myzeqeja” din Albania.

Lucian Onciu: „Ansamblul “Myzeqeja” aduce în premieră Albania la “Hora din Străbuni” (30 iulie – 1 august). Statutul de festival recunoscut de C. I. O. F. F. (Consiliul internațional de organizare al festivalurilor folclorice) ne permite să oferim garanția că la Vaslui grupurile invitate vor primi toată atenția, atât pe scenă, cât și în afara ei. Suntem motivați să dovedim din nou ospitalitatea noastră pentru că astfel vom atrage, de la o ediție la alta, cele mai competitive ansambluri. 

Ziua concertului: Sâmbătă, 31 iulie”.

Duminică, de la ora 19:30, Orchestra Profesionistă „Rapsodia Vasluiului”, va fi cea care va debuta în ultima zi de festival, urmată de grupurile „Codrenii” din Târzii, „Obârșii Negreștene” din Negrești și „Pădurețul” din Oșești. De la ora 20:00 pe scenă se va afla grupul „Hora Vasluiului”, iar de la ora 20:30 Ansamblul „Gergyovden” din Bulgaria.

Lucian Onciu: „Ansamblul Gergyovden din Radnevo, Bulgaria este propunerea făcută nouă de excelența sa, președintele CIOFF Bulgaria, domnul Emil Pavlov. Îi suntem recunoscători atât pentru aportul la această ediție, cât și pentru colaborarea de la edițiile anterioare când, împreună, am reușit să aducem ansambluri de foarte departe: Argentina, Peru, Columbia, etc…

Domule președinte, vă asigurăm de întreaga noastră considerație și vă asigurăm că Vasluiul este un partener pe care vă puteți baza.

Data concertului: Duminică, 1 august”.

Festivalul va fi încheiat de prestațiile Ansamblului Național Academic „Joc” din Republica Moldova, de la ora 21:00, și, așa cum am mai spus, de recitalul cunoscutei interprete Mioata Velicu.

Lucian Onciu: „Ansamblul Național Academic “Joc” din Republica Moldova ne va onora cu prezența în seara închiderii festivalului “Hora din Străbuni”.

Orchestra ansamblului va acompania atât tablourile coregrafice cât și pe îndrăgita Mioara Velicu ce va interpreta cunoscuta-i horă în fața publicului nostru drag.

Data concertului: Duminică, 1 august”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here