Primăria Negrești ia taurul de coarne: Spitalul Orășenesc va fi reabilitat, modernizat și dotat

1

„După lupte seculare”, din 2011, de la desființare, după campanii electorale, dezbateri și zbateri în care politicieni importanți au promis reînființarea, fără a face nimic, Primăria Negrești a introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de pe 30 iulie 2021 un proiect de hotărâre privind „reabilitarea, modernizarea și dotarea Spitalului Orășenesc”. O investiție de peste 300 de mii de lei, fonduri guvernamentale, prin care vor fi redate celor 50 de mii de beneficiari secțiile de medicină internă, recuperare, medicină fizică ṣi balneologie, un compartiment pediatrie și o secţie îngrijiri paliative.

Unul dintre proiectele de hotărâri ale ședinței Consiliului Local Negrești din 30 iulie 2021 are următorul titlu „„Se aprobă introducerea obiectivului de nvestiție ,,REABILITARE,

MODERNIZARE ȘI DOTARE SPITAL ORĂȘENESC NEGREȘTI, JUDEȚUL VASLUI”, în Programul anual de investiții a Oraşului Negrești – 2021”.

„La momentul actual Spitalul Orășenesc Negrești este în continuă degradare, iar situația a 50.000 de oameni din orașul Negrești, a satelor componente și a comunelor învecinate care beneficiau de de servicii de sănătate conduc spre o agravare a stării de sănatate având în vedere și faptul că cea mai apropiată unitate spitalicească se află la aproximativ 50 de km”, se spune în motivarea acestui proiect.

Din 2011, anul în care guvernarea „de dreapta” a PDL a venit cu „reforma în sănătate” peste sistemul spitalicesc, care a trebuit să devină „eficient” cele 50 de mii de suflete din orașul Negrești și împrejurimi ajung la Spitalul Județean de Urgență atunci când necesită îngrijiri medicale.

Politicieni vasluieni importanți și nu numai au dus „lupte seculare” verbale pentru reînființare, îngrijorarea și chiar suferința negreștenilor reprezentând pentru ei niște voturi ușor de obținut, cu o promisiune aruncată „la țintă”. Maximum eforturilor lor s-a concretizat în câteva luări de cuvânt în Parlament sau interpelări către ministrul Sănătății, pentru a se „ține de cuvânt”.

Acum Primăria Negrești a decis să „ia taurul de coarne”, iar sursele de finanțare pentru viitoarea investiție, de 315.172,67 lei, cu TVA, sunt fondurile guvernamentale, obținute prin Programul Naţional de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unități Sanitare” în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Spitalul vă cuprinde următoarele secții: Secție medicină internă – 20 paturi din care 8 acuți și 12 cronici; Sectie recuperare, medicinã fizicã ṣi balneologie – 20 paturi; Compartiment pediatrie – 10 paturi plus 5 paturi însoţitori; Secţie îngrijiri paliative – 20 paturi.

De asemenea, centrala termică va fi retehnologizată și racordată la gaz. Spitalul va fi dotat cu un generator electric și o stație de oxigen.

„Proiectul propus a pornit de la cerinţele populaţiei oraşului Negreşti și satelor componente, a comunelor învecinate și având în vedere faptul că prin reabilitarea Spitalului ar fi asigurate servicii medicale ce se adresează unei populații de peste 50.000 locuitori”, se spune în proiectul de hotărâre.

Unitatea spitalicească va oferi servicii tehnico-medicale de diagnostic şi tratament, printr-un Laborator radiologie şi imagistică medicală, Laborator explorări funcţionale, Laborator de analize medicale, Laborator recuperare, medicină fizică și balneologie (bază de tratament). Spitalul va fi dotat cu o farmacie, un compartiment de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, o staţie centralã de sterilizare/Punct sterilizare (Autoclav) și un ambulatoriul integrat cu cabinet în specialitățile medicinã internă, reumatologie, pediatrie, obstetrică -ginecologie.

Spitalul va avea un serviciu internări/externări/garderobă, o cameră mortuară/prosectură (morgă) și servicii gospodăreşti: bucătărie şi depozite de alimente, spălătorie şi depozite de lenjerie și spaţiu depozitare temporarã deṣeuri periculoase. 

Din puct de vedere tehnico-edilitar clădirea va fi echipată cu utilităţi precum instalaţii apă-canal, instalaţii electrice, termice, sanitare,de telefonie, etc. Agentul termic va fi asigurat de o centrală pe gaz metan.

1 COMENTARIU

  1. Paragraful trebuie modificat:

    “Acum Primăria Negrești a decis să “tragă mâța de coadă” iar sursele de finanțare pentru viitoarea investiție, de 64.078 Euro, cu TVA, sunt fondurile guvernamentale, obținute prin Programul Naţional de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unități Sanitare” în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here