Județul Vaslui, pe locul 7 la banii primiți prin PNDL

0

Județul Vaslui se află pe locul 7 la nivel național în ceea ce privește banii alocați prin PNDL 1 și 2, după Bihor, Timiş, Suceava, Iaşi, Giurgiu și Olt. Firma Viacons Rutier se află pe locul 9 ca sume primite din contracte PNDL, cu 133 de milioane. Cei mai mulți bani au ajuns la drumuri.

130 de localităţi din țară, dintre care două din județul Vaslui, municipiul Vaslui și comuna Fruntișeni, nu au primit bani în niciuna dintre cele două etape ale programului, fie pentru că nu au depus proiecte, fie pentru că nu le-au câştigat, cele mai multe fiind din Prahova, Dolj şi Bihor.

Ca număr de proiecte, cele mai multe au mers către Consiliul Județean Neamţ – 63, urmând Sectorul 3 din București, cu 62 de proiecte. Consiliul Județean Vaslui a depus și i-au fost finanțate 26 de proiecte, dintre care cel mai important a fost „Reabilitare și modernizare DJ 284: DN 24B (Huși) – Epureni – Duda Pâhneşti – Fundătura Arsura – DN28 (Ghermănești)”, pentru care i-au fost alocate peste 40 de milioane.

Valoarea medie a unui proiect a fost de circa 1,8 milioane de lei, iar valoarea maximă de 122 milioane de lei.
Potrivit lui Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum, care a lansat recent raportul „Cum reparăm PNDL?”, cei mai mulţi bani pe ambele etape ale programului au ajuns la drumuri comunale şi străzi, drumuri judeţene, pentru alimentare cu apă şi canalizare.

„În cadrul acestui raport ne-am uitat pe datele dintre 2015 şi 2020. Ca total, vorbim undeva la aproape 50 de miliarde de lei care ar urma să fie investiţi în proiecte. Până în acest moment, avem 4.511 de proiecte în PNDL 1 şi 7.242 în PNDL 2. Prin PNDL 1 s-a decontat un procent de 81%, iar din etapa a doua – 59%. Cele mai multe fonduri au fost alocate către primării (72%) şi consilii judeţene (15%)”, a explicat Septimius Pârvu.

Aproape 6.000 de proiecte sunt implementate în proporţie de 100%, iar alte 3.000 se află în diverse stadii (între 50 şi 99%). Durata medie de implementare a fost de doi ani, dar că au fost identificate şi proiecte care au durat 6 ani. Conform raportului, alte 768 de proiecte au stadiul de implementare (decontare cheltuieli) zero.
În ceea ce priveşte contractele semnate între iunie 2016 şi septembrie 2020 de autorităţile locale, raportul relevă că primăriile PSD au primit 56% din fonduri, în condiţiile în care partidul a câştigat 52% din primării la alegerile din 10 iunie 2016. PNL a luat 31% din fonduri, la acel scrutin obţinând 33% din primării.

Printre recomandările Expert Forum din raport se numără bugetarea realistă, asigurarea surselor de finanţare pentru proiectele PNDL şi evitarea suplimentării bugetului prin fondul de rezervă sau alte mijloace de avarie şi reglementarea unor standarde de cost minimale care să reducă riscul de creştere artificială a preţurilor.

Expert Forum a lansat o hartă interactivă care arată alocările, deconturile, numărul de proiecte de care a beneficiat fiecare primărie, precum şi gradul de implementare a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here