PS Ignatie, la deschiderea proiectului „Alege școala pentru viață!” în Episcopia Hușilor: „Parteneriatul Biserică – Școală – Familie este unul determinant. Sunt factorii esențiali care dau conținutul educației unui copil”

Miercuri, 19, mai 2021, a fost lansat, în Episcopia Hușilor, proiectul „Alege școala pentru viață!”, implementat de către Patriarhia Română și Fundația World Vision Romania. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. 

Evenimentul, desfășurat în sala de conferințe a Protopopiatului Huși, s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Alături de Preasfinția Sa au participat părintele Constantin Năclad, managerul proiectului, reprezentanți ai Fundației World Vision România, părintele Cosmin Gubernat consilier cultural și comunicații media, domnul Marian Rugină, consilier pentru activități cu tineretul, doamna Monica Mocanu, inspector de Religie al județului Vaslui, directorii liceelor și școlilor generale din municipiul Huși, precum și profesori de religie și preoți din Huși.

În cuvântul său, Ierarhul Hușilor a subliniat importanța unui astfel de proiect, precum și impactul educației în depășirea mediilor vulnerabile în care trăiesc numeroși copii:

Pentru Episcopia Hușilor este o mare bucurie oportunitatea de a implementa un proiect care vine în ajutorul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate.

La nivelul Episcopiei Hușilor, prin activitățile filantropice pe care le avem în desfășurare, ne-am asumat deviza: „prin educație scăpăm din sărăcie”. De aceea, acest proiect este mai mult decât binevenit.

Știm, din statistici, că 74.000 de copii sunt lăsați în grija rudelor sau a anumitor persoane apropiate, având părinții plecați în străinătate.

Ne bucurăm că Fundația World Vision, în parteneriat  cu Patriarhia Română, au găsit de cuviință să includă și copiii din orașul Huși în acest proiect de importanță majoră din punct de vedere educativ și spiritual.

Parteneriatul Biserică – Școală – Familie este unul determinant. Sunt factorii esențiali care jalonează și dau conținutul educației unui copil. Biserica vine cu dimensiunea spirituală, școala cu cea educativă, iar familia le însumează pe ambele.

Beneficiarii acestui program sunt 270 de copii și tineri, cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani, având unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Localitățile din care provin beneficiarii sunt municipiul Huși, județul Vaslui, Comarnic și Măneciu, județul Prahova.

Printre obiectivele acestui demers pentru prevenirea abandonului școlar se numără: creșterea participării la educație prin dezvoltarea activităților de tip „școală după școală”,  furnizarea unui program de activități care vizează dezvoltarea abilităților emoționale și sociale, interpersonale, precum și a deprinderilor de viață.

De asemenea, elevii implicați în proiect vor beneficia de stipendii lunare, de excursii, școli de vară, tabere și multe activități cu caracter educativ nonformal. Nici părinții sau tutorii lor nu sunt uitați, ei beneficiind de campanii de informare și conștientizare, precum și de diferite ateliere de lucru cu tematică aplicată cauzei proiectului.

Proiectul „Alege școala pentru viață!” este un program pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, implementat în regiuni mai puțin dezvoltate.  Axa prioritară: 6 „Educație și competențe”. OS: 6.2, 6.3.

Episcopia Hușilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.