Ziua Mondială a Păsărilor migratoare marcată prin acțiuni de informare și conștientizare în școli

Sâmbătă, 08 mai 2021, este „Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare”

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, în data de 08 mai 2021, cu scopul creșterii gradului de conștientizare a protejării păsărilor migratoare și a necesității unei cooperări internaționale pentru conservarea acestora.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este sărbătorită în întreaga lume în două zile în fiecare an – în a doua sâmbătă din mai și a doua sâmbătă din octombrie.

Tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratorare din acest an este „Cântă, zboară, înălță-te – Ca o pasăre!”

Campania se va concentra pe fenomenele „cântecului păsărilor” și „zborului păsărilor” ca o modalitate de a inspira și conecta oamenii de toate vârstele din întreaga lume în dorința lor comună de a sărbători păsările migratoare și de a se uni într-un efort comun, global privind necesitatea protejării acestora și habitatelor de care au nevoie pentru a supraviețui.

Oamenii de știință din întreaga lume au studiat impactul pe care pandemia îl are asupra păsărilor și a altor animale sălbatice, analizând modul în care „antropauza” – așa-numita oprire globală a activității umane rezultată din pandemia COVID-19 – a afectat păsările și alte specii ale faunei sălbatice. În mod clar, pandemia a fost o provocare fără precedent pentru omenire.

În același timp, a adus, un nivel nou de conștientizare și apreciere a păsărilor și naturii pentru propria noastră bunăstare.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2021 este nu doar o sărbătoare a păsărilor, ci un moment important pentru a reflecta asupra propriei noastre relații globale cu natura

La nivelul judeţului Vaslui sunt inventariate 120 de specii de păsări protejate, din care 82 sunt specii migratoare menţionate în Convenţia de la Bonn.

Lunca Prutului şi cea a Bârladului reprezintă importante culoare de migraţie a păsărilor, iar zonele din judeţ declarate situri Natura 2000 pentru protecţia păsărilor sunt: ROSPA0096 Pădurea Micleşti, ROSPA0119 Horga – Zorleni, ROSPA0130 Mâţa – Cârja – Rădeanu, ROSPA0159 Lacurile din jurul Mascurei, ROSPA0162 Mânjeşti, ROSPA0167 Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbăvoţului, ROSPA0168 Râul Prut şi ROSPA0170 Valea Elanului.

Conform prevederilor legale, pentru protejatea speciilor de păsări sălbatice este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulţilor, culesul oălor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire şi maturizare a puilor, deţinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat.

Pentru a marca Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2021, Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui va desfășura o serie de acțiuni de informare și conștientizare în unitățile de învățământ din județul Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.