Începe reabilitarea monumentului de la Podul Înalt, cel mai important obiectiv istoric din județ

Planurile Consiliului Județean legate de cel mai important obiectiv istoric al județului, Ansamblul Monumental „Podul Înalt” încep să prindă contur. Pe 31 martie a fost semnat contractului de finanțare al proiectului prin care vor fi restaurate platoul și cele două fântâni arteziene, ca și obelismul din bronz, și va fi construit un punct turistic. Printr-un alt proiect se are în vedere construirea unui parc tematic și a două spații expoziționale.

Cel mai important obiectiv istoric al județului, Ansamblu Monumental de la Podul Înalt, va fi restaurat, conservat și pus în valoare așa cum se cuvine. Pe 31 martie a fost semnat contractul de finanțare a proiectului „STEFAN CEL MARE, COMMON HISTORY-SHARED HERITAGE, SOROCA-VASLUI” („Ștefan cel Mare- istorie comună, patrimoniu comun, Soroca- Vaslui”), în cadrul Programului Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 2.1 – Promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric, Obiectivul tematic 3: Promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric.

Acesta a fost depus în 2018 de Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova, în calitate de aplicant și lider de parteneriat, împreună cu Județul Vaslui și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” (parteneri), iar obiectivul său general constă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al județului Vaslui și al raionului Soroca prin restaurarea monumentelor reprezentative situate în cele două regiuni și prin organizarea de evenimente transfrontaliere menite să întărească identitatea culturală locală specifică și dialogul cultural.

Implementarea proiectului a început de pe 1 aprilie 2021 și se va realiza pe o perioadă de 24 luni.

Unul dintre obiectivele specifice este executarea lucrărilor de restaurare necesare la Ansamblul Monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, situat în satul Băcăoani, județul Vaslui, pentru a îmbunătăți potențialul turistic transfrontalier. Proiectul prevede restaurarea și conservarea platoului de recreere de la baza grupului statuar cu cele două fântâni arteziene de mari dimensiuni, care se întinde de la limita cu drumul național DN 24 până la baza scărilor, precum și a obeliscului din bronz aflat pe axa monumentului pe partea opusă a drumului național DN 24. De asemenea, pentru punerea în valoare a ansamblului monumental și valorificarea sa în scop turistic, pe platou va fi construit un punct de informare turistică.

Valoarea totală a întregului proiect propus spre finanțare este de 1.664.118,40 euro, din care valoarea gestionată de județul Vaslui este de 308.417,76 Euro.

Un alt proiect al Consiliului Județean Vaslui, intitulat „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, a fost preselectat în 2019 pentru finanțare în urma evaluării tehnice și financiare. Acesta are o valoare totală de 7.647.954 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 6.883.158 lei. Inițiatorii proiectului sunt CJ Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Județean Vaslui, Raionul Hâncești din Republica Moldova și Primăria Muntenii de Jos. Investiția privește reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare, în zona ansamblului ecvestru urmând să fie construit un parc tematic intitulat „Ctitorii Ștefaniene” și două spații expoziționale. Parcul va cuprinde machete ale cetăților construite în timpul domnitorului de pe întregul teritoriu al Moldovei Mari, precum și o machetă cu Mănăstirea Putna unde este înmormântat Ștefan cel Mare. În cadrul acestui proiect se va construi un amfiteatru în aer liber și un spațiu pentru amenajarea de târguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.