„Pe pământ avem două șanse: credinţa și arta. Iar Cântatul este o necesitate. Omul dacă nu ar cânta, ar muri. Este un har, un dat transcedental, este un noroc de la Dumnezeu”. Cuvintele lui Grigore Leşe, redutabil luptător pentru păstrarea autenticităţii în folclor și împotriva contrafacerilor de orice fel, sunt cele care pot îmbrăca cel mai potrivit una dintre manifestările de suflet ale membrilor Asociaţiei Culturale ArtEst Vaslui.
Dragobete – sărbătoreşte româneşte la LER! s-a organizat deloc întâmplător într-o zi cu profunde semnificaţii pentru iubitorii de tradiţii româneşti, dar şi ca răspuns la dorul copiilor noştri artişti de a se reîntâlni să cânte, de a arăta tot ceea ce au învăţat în ultimele luni de repetiţii şi de a-şi face mândri profesorii şi părinţii.
Echipa ArtEst, aducându-şi ca sprijin pentru iniţiativa sa parteneri care dintotdeauna au susţinut tradiţiile de la noi de acasă (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui, Grupul de firme Safir, Fabrica de panificaţie Casa Tudora), a gândit de Dragobete punerea în scenă a unei şezători la care străbunii noştri luau parte anual pe vremuri, exact în această perioadă.
Manifestarea în sine a fost cu mult mai mult decât una dintre activităţile proiectului HUB VERDE pentru Liceul Emil Racoviţă. A fost un omagiu adus profesorului Romeo Tălmaciu, care a derulat la Vaslui prima activitate similară în anul 2013, sub egida Melos arhaic şi adaptările contemporane – întâlnirea rapsozilor din arealul judeţului Vaslui.
Într-un cadru restrâns şi rezumându-se doar la conceperea unui material video, care a fost filmat etapizat, adaptându-se particularităţilor acestei perioade delicate pentru întreaga lume, organizatorii au adus în incinta liceului o parte importantă a Muzeului satului din Comuna Bălteni. Teodora Panainte şi-a prezentat astfel cele mai valoroase exponate păstrate de ea cu grijă de la bunici şi străbunici (lada de zestre, vârtelnița, furca şi caierul de lână, ciubărul, covoarele țesute la război, ulcele și străchini din lut, ștergare și veștminte reprezentative pentru zona noastră etnografică). Acesta a fost şi cel mai bun prilej pentru Teodora de a-şi cânta dorul pentru folclor. Atmosfera a fost întregită de copii-artişti ai Ansamblului folcloric MUGUREL, coordonatori artistici – Maria şi Mihail Cornea. Foşti membri de la Mugurel au revenit special acasă pentru a susţine câte un recital (Filibiu Andrei, Moldoveanu Bianca, Moldoveanu Ştefania). Ei cu toţii ne sunt ambasadorii valorilor noastre locale; au colindat, generaţie după generaţie, lumea asta mare în lung şi în lat, profesorii Maria şi Mihail Cornea îngrijindu-se permanent să şlefuiască talentele native.
ArtEst a creat astfel pretextul minunat – o şezătoare autentică – pentru ca elevii Liceului ”Emil Racoviță” să meşteşugească căsuțe din diverse materiale (reciclate, neconvenționale), drept adăpost vietăților ce vor tranzita Hub-ul lor verde. Imaginația și creativitatea lor au depășit orice așteptări și acest lucru a demonstrat cât de mult le-a plăcut participarea la competiţie. Zece lucrări dintre cele treizeci înscrise în concurs au fost selectate și premiate sub egida ”10 liceeni de 10”: Simion Mălina Maria, Bumbu Alexandra, Luncanu Matei Gabriel, Enache Brianna, Popica Beatrice, Budacea Cristina Gabriela, Dudău Alexandra, Damian Daria Ioana, Popica Ștefania, Alexa Teona Bianca.
În această atmosferă de șezătoare, păstrând cu strictețe regulile de distanțare și igienă, premianţii şi-au personalizat împreună cu reprezentanţii ArtEst căsuțele deja create. De astăzi, curtea liceului amenajată profesionist de către ing. Cezar Bahrim, va purta amprenta elevilor săi, oferind totodată un model de activitate care să pună în valoare creativitatea și spiritul civic, grija pentru microfauna si microflora spațiului verde ce îi inconjoară. Au răspuns ”prezent” invitației ArtEst și companii locale, precum Grupul de firme ”Safir” și Casa Tudora, care au răsplătit liceenii și copii-artiștii cu premii (rucsacuri dotate cu tricouri şi cărţi) și bunătăți preambalate (brânzoaice şi colăcei). Scutaru Cezarina Mihaela, Vîntu Cristina, Ursu Gabriela, Ginghină Nicoleta, Petronela Sirbu, Popica Camelia, Jitariu Constantin, Mirela Sălcianu, Lisievici Gabriela, Florea Liliana – aceştia sunt profesorii Liceului Emil Racoviţă care şi-au coordonat elevii pentru a aduce o pată de culoare grădinii LER.
La loc de cinste în cadrul manifestării au fost mărțișoarele tradiționale create de meșterul Cristina Enache, care au însoțit diplomele profesorilor coordonatori, prevestind că primăvara ne este foarte aproape.
Echipa ArtEst (Luncanu Cătălin, Ailioaiei Ramona şi Filip Alina) şi-a atins încă o ţintă ambiţioasă mulţumită aportului unor oameni dedicaţi comunitătii lor (Lucian Onciu – director CJCPCT Vaslui, Bogdan Raba – servicii profesioniste înregistrare video, Carabaş Ticu – servicii profesioniste de sonorizare). Întreaga manifestare s-a derulat în cadrul proiectului HUB VERDE pentru LER, susţinut de către partenerii Asociaţiei Culturale ArtEst – Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi, cu sprijinul financiar al LIDL România.