„Joc de strategie: Politica locală”

Joi, 18 februarie 2021, de la ora 16.00, primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, a răspuns invitației Fundației Friedrich Ebert de a participa online la proiectul de educație civică adresat tinerilor, intitulat “Joc de strategie: Politica locală”.

În cadrul acestui proiect, elevi de la Liceul Mihail Kogălniceanu au avut miercuri, 17 februarie 2021, o întâlnire online la care au participat consilieri locali ai municipiului nostru care le-au explicat elevilor procesul decizional de la nivel local.

La întâlnirea cu primarul, tinerii și-au luat foarte în serios rolul de consilieri și, grupați în patru partide politice intitulate Alb, Roz, Mov și Gri, au avut – prin reprezentanții acestora – interpelări pe subiecte de interes local: dezvoltarea utilităților în zonele periferice ale municipiului, migrația tinerilor, bursele școlare, poluarea și colectarea selectivă.

Impresionat de interesul arătat de adolescenții consilieri, primarul Vasile Pavăl le-a prezentat elemente de strategie locală cu aplicabilitate la subiectele interpelărilor, astfel încât, la final, consilierii s-au declarat mulțumiți de informațiile primite. Au urmat patru proiecte de hotărâri ale acestui Consiliu Local, câte unul din partea fiecărui partid politic. Prin participarea la dezbaterea activă a fiecărui punct al ordinii de zi, prin enunțarea de amendamente bine argumentate, elevii au demonstrat asertivitate și creativitate, vocabular ales și dorința reală de a se implica activ în problemele comunității din care fac parte. La punctul Diverse au luat cuvântul și adevărații consilieri locali, prezenți în calitate de cetățeni activi la o ședință publică.

Finalul acestui exercițiu democratic a adus elevii consilieri vasluieni cu un pas mai aproape de înțelegerea aspectelor legate de administrația publică locală, de ierarhizarea proiectelor de investiții, de limitele bugetare și necesitatea identificării de finanțări externe.

Primarul Vasile Pavăl s-a declarat plăcut surprins de felul în care elevii vasluieni s-au implicat și și-au documentat inițiativele și intervențiile, i-a felicitat și i-a invitat la finalul anului la o ședință de analiză a implementării hotărârilor de Consiliu Local adoptate în cadrul proiectului.

Purtător de cuvânt,

Prof. Clitemnestra Geanina TOFAN

Primăria Municipiului Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.