„Un ceiuț, și-acasă!” le-a spus fostul primar Victor Cristea pensionarilor adunați la inaugurarea Clubului Pensionarilor, pe finalul său de mandat, după care a băut și el un „ceiuț” și a plecat să-și încaseze pensia specială. La Vaslui se trăiește greu și se îmbătrânește repede, așa cum o arată chiar stataticile și strategiile județului. Alte statistici, cele naționale, făcute pentru orizontul de timp 2070, spun că vasluienii vot trăi cât personajele biblice și că vor încasa pensii fără număr.
Dacă nu vor muri de Coronavirus pe la 40 de ani, copii noștri vor trăi cât părinții biblici, arată datele Institutului Național de Statistică, care, deși sună amuzant, sunt făcute pe baze științifice. Proiecția populației rezidente păpătoare de pensii la orizontul anilor 2070 va crește și ea. Județul Vaslui, spun studiile, se va situa pe locul 30 pe plan național cu un procent de 44,7 % populație pensionată din totalul locuitorilor adulți de peste 65 de ani. În acest moment, tot cam pe acolo suntem, doar 28,3% din populația județului Vaslui de peste 65 de ani fiind pensionară. Pe plan național, dacă exceptăm Ilfovul și Iașiul (19 și 24%), reiese că există cel puțin un pensionar la patru adulți.
Problema cea mai mare este că îmbătrânim, spun aceleași studii. Așa că ponderea populaţiei rezidente vârstnice în total populaţie rezidentă va creşte în următorii 50 de ani, în varianta medie, de la 18,7% la 28,6%, iar ponderea tinerilor se va reduce de la 15,7% la 14,8%, ceea ce va duce la accentuarea gradului de îmbătrânire demografică a populaţiei României.
Jale va fi în 2070 în judeţele Gorj şi Vâlcea, declarate deja de INS zonele cele mai îmbătrânite din România cu ponderi de peste 39,0% din populaţia rezidentă totală proiectată. În varianta intermediară ponderea populaţiei rezidente de 65 de ani şi peste în total populaţie rezidentă va creşte între anii 2019 şi 2070 de la 18,7% la 28,9%. Indicele de îmbătrânire la nivelul ţării în această variantă va fi în 2070 de 189 vârstnici la 100 tineri.
În unele județe ponderea populaţiei vârstnice va oscila între 41,2% (Gorj) şi 19,6% (Vaslui). Populaţia de 65 de ani şi peste reprezintă o categorie socială vulnerabilă, cu probleme specifice în raport cu celelalte segmente sociale. Asigurarea necesităţilor populaţiei vârstnice cu resurse pentru un trai decent presupune o gamă largă de preocupări, atât în plan economic, cât şi pe plan social şi psihosocial. Premisele pesimiste ale unui dezechilibru demografic grav al ţării în viitor sunt deja vizibile, spun unele studii, anticipând posibile consecinţe negative economice şi sociale în general, pe piaţa forţei de muncă, în aplicarea şi funcţionarea corespunzătoare a sistemului de pensii, a serviciilor de sănătate şi a celor de protecţie socială, în asigurarea echilibrului în cadrul balanţei de venituri şi cheltuieli bugetare ale statului, precum şi ale fiecărei gospodării a populaţiei.
Vasluiul cu un ochi plânge, cu altul râde
Într-o notă ceva mai optimistă este prezentat județul Vaslui în Strategie de dezvoltare socio-economică a județului Vaslui pentru orizontul 2021-2027: „În pofida ponderii mai ridicate a copiilor în populația rezidentă totală, județul Vaslui se confruntă, asemenea întregii țări, cu un proces lent de îmbătrânire demografică. Astfel, față de recensământul din 2011, ponderea persoanelor de 0-14 ani a scăzut cu 1%, cea a adulților tot cu 1%, iar cea a vârstnicilor a crescut cu 2%. Așadar, raportul tineri/vârstnici a scăzut de la 117% la 102%, iar vârsta medie a populației a crescut cu 0,8 ani, ajugând la 40,7 ani. Cu toate acestea, media de vârstă a vasluienilor rămâne mai scăzută decât media națională și crește întrun ritm mai lent”, se arată în document.
Per ansamblu, ne confruntăm cu o accentuare a îmbătrânirii populaţiei, însoţită de creşterea speranţei de viaţă a populaţiei, fapt care determină schimbări structurale în cadrul populaţiei vârstnice prin creșterea numerică a grupei, denumită „vârsta a patra” – persoanele de peste 80 de ani.
Deci, în perspectiva anului 2070, studiile naționale arată că populaţia de 80 de ani și peste va creşte cu 655.000 persoane în varianta medie şi cu 789.000 persoane în varianta intermediară. În cadrul populaţiei rezidente de 65 de ani şi peste, ponderea populaţiei de 80 de ani şi peste va creşte de la 25,3% (2019) la 41,6% (2070) în varianta medie şi la 43,0% în varianta intermediară.