Unde dai și unde crapă: Vasluianul pesedist Buzatu se trezește cu control de la București trimis de ieșeanul liberal Alexe

Alexe trimite controlul pe capul lui Buzatu!

Costel Alexe, președintele liberal al Consiliului Județean Iași, solicită intervenția Corpului de control al primului ministru în problema spitalului modular de la Lețcani, fiind de părere că Asociația Euronest, proprietarul spitalului, nu ar fi supervizat îndeaproape licitațiile pentru dotarea sa. Mai mult, Alexe a aruncat un semn de întrebare chiar asupra legalității achiziției spitalului de le Lețcani. În replică, șeful de la Consiliul Județean Vaslui, pesedistul Dumitru Buzatu, abia devenit președinte al Asociației Euronest, spune că îl va învăța pe Costel Alexe „cum stă treaba cu spitalul”, dar numai după ce liberalul va declara ce a făcut cu tabla din dosarul pe care îl are la DNA.

„Solicit Corpul de Control al primului ministru să înceapă un proces de verificare completă a legalităţii achiziţiei spitalului modular. Avem nevoie de această verificare la proprietar (Asociația Euronest – n.r.), ca să ne asigurăm că toate cerinţele Caietului de sarcini au fost respectate. (…) Suntem în situaţia în care nu ne mai putem permite să mergem înainte cu improvizaţii. (…) Nu există certificatele de garanţie pentru toate aparatele, iar multe din aceste echipamente au date de fabricaţie 2012-2014 şi nimeni nu ştie unde au fost depozitate şi dacă sunt într-adevăr funcţionale la parametrii optimi. Activitatea rămâne suspendată la spitalul modular, pentru că nu putem pune în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor”, a declarat liberalul Costel Alexe în prima sa conferință de presă de la instalarea în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

Problema Spitalului Mobil de la Lețcani a revenit în atenția publicului și a autorităților la sfârșitul anului trecut, când procurorii ieșeni au anunțat că există o anchetă penală în desfășurare care are ca obiect achiziționarea unității spitalicești de către Asociația Euronest. Mai mult, în ultimele luni s-au constat deficiențe repetate atât la sistemul de încălzire, cât și la stațiile de oxigen. Acestea au fost cauzele care l-au determinat, la sfârșitul lunii trecute, pe Florin Rusu, managerul Spitalului de Boli infecțioase Iași, care se ocupă și de managementul spitalului modular de la Lețcani, să închidă spitalul, mutând bolnavii de Covid la alte spitale din Iași.

Spitalul de la Lețcani a fost achiziționat de către Asociația Euronest pe timpul mandatului lui Maricel Popa (PSD), fostul președinte al Consiliului Județean Iași, dar și președinte al Asociației Euronest în ultimii patru ani.

Buzatu îl întreabă pe Alexe ce a făcut cu tabla din dosarul de la DNA

Vizibil iritat de aruncarea problemei spitalului de la Lețcani pe capul său, Dumitru Buzatu, care a preluat recent conducerea Asocieației Euronest, ne-a declarat: „Este o mare prostie din partea lui Costel Alexe să solicite aiurea controale la Asociația Euronest. Când mă voi întâlni cu el prima oară, îi voi explica care este treaba cu această Asociație și cu spitalul de la Lețcani, unde ei, cei de la Iași, sunt cei care au manageriat întreaga problemă. După ce au creat acolo o problemă, acum încearcă să o paseze altora. Dar înainte să îl învăț cum stau lucrurile acolo, să dea dumnealui declarația aceea pe care o așteaptă toată lumea în legătură cu tabla din dosarul său!…”.

Cum stă treaba cu tabla lui Alexe

La începutul lunii ianuarie, procurorii DNA au anunțat într-un comunicat de presă că au început cercetarea penală a președintelui CJ Iași, Costel Alexe, pentru luare de mită și instigare la delapidare. Potrivit procurorilor, Costel Alexe ar fi pretins în mod direct, anul trecut, pe când era ministrul Mediului, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă), în valoare de 103.000 lei.

Cum a ajus Dumitru Buzatu șef peste Moldova din postura de președinte al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest

Din Asociația Euronest fac parte toți președinții de consilii județene din zona Moldovei, secondați fiecare de către un vicepreședinte. Conform Actului constitutiv, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest s-a înființat în anul 2008 cu scopul de a programa și implementa proiectul regional cunoscut sub numele de SMURD. În anul 2012, asociația și-a extins obiectul de activitate, în scopul de a pregăti şi promova, la toate nivelurile, proiecte destinate dezvoltării regionale, de interes comun pentru toate cele şase judeţe asociate, în domeniile serviciilor de sănătate, sociale, de transport, apă/apă uzată, mediu, administrație publică, educație şi de a obţine finanţări interne şi externe necesare derulării acestora.

În ultimii patru ani, Vasluiul a fost reprezentat de președintele Dumitru Buzatu și vicepreședintele Ciprian Trifan, președinte al Asociației Euronest fiind Maricel Popa (PSD), cel care a pierdut alegerile locale în fața liberalului Costel Alexe. La sfârșitul lunii ianuarie, acesta a făcut o mutare supriză: deși putea să rămână în continuare până în luna iunie președinte al asociației, Costel Alexe și-a dat demisia. Surse demne de încredere ne-au precizat că Alexe și-ar fi dorit să rămână  președinte al asociației însă, în iunie, nu ar fi avut nicio șansă în fața „colegilor” de la PSD din Moldova – patru președinți de consilii județene sunt PSD și doar doi PNL (Gheorghe Flutur de la Suceava și Costel Alexe de la Iași). Aceleași surse ne-au mai precizat că pesediștii doresc astfel controlul „problemei Lețcani”, a cărui achiziționare a costat peste 13 milioane de euro. Așa că Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, l-a propus la sfârșitul lunii ianuarie pe Dumitru Buzatu ca președinte al asociației, fapt acceptat în majoritate. 

„Ieșirea în decor” făcută de Costel Alexe îi dă acum acestuia posibilitatea politică de a inflama „problema Lețcani. Se va vedea dacă primul ministru Florin Cîțu va intra în acest joc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.