MISIUNI PENTRU SIGURANȚA PROCESULUI ELECTORAL

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie a.c., 733 de efective, dintre care 174 de poliţişti, 176 de jandarmi, 172 de reprezentanţi I.S.U. şi 205 polițiști de frontieră, vor asigura paza şi protecţia a 536 de secţii de votare, din totalul celor 542 ce s-au constituit pe raza judeţului Vaslui, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I. (polițiști din cadrul Biroului Județean pentru Imigrări Vaslui, Biroului Județean Poliție Transporturi Vaslui și Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Vaslui).

Duminică, 27 septembrie a.c., peste 120 de poliţişti şi peste 100 de jandarmi (din care 20 ai Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău) vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști, jandarmi, poliţişti de frontieră și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, peste 60 de polițiști, 50 de jandarmi şi 50 de poliţişti de frontieră vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, personalul M.A.I. va efectua misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui va avea în responsabilitate 174 de secţii de votare, constituite în 169 de locaţii, unde vor fi prezenţi 174 de poliţişti,  Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui va avea în responsabilitate 160 de secții de votare dispuse în 77 de locații, unde vor fi prezenți 172 de pompieri,  Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui va avea în responsabilitate 88 de secții de votare dispuse în  88 de locații, unde vor fi prezenți 176 de jandarmi, iar Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui va avea în responsabilitate 114 secții de votare dispuse în 113 locații, unde vor fi prezenți 205 de poliţişti de frontieră.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

172 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.